ISBN

'Privé-verzamelaars zijn niet eerder als groep onderzocht', schrijft de kunsthistorica Renée Steenbergen in Iets wat zo veel kost, is alles waard (Vassallucci; euro 32,50)....

In haar veelbesproken oratie pleitte hoogleraar Boekwetenschap Lisa Kuitert niet alleen voor afschaffing van het 'subsidieproza', maar ook voor meer onderzoek naar de rol van geld in de literatuurgeschiedenis. In Geven om te krijgen - Literair mecenaat in Nederland tussen 1900 en 1940 (Vantilt; euro 25,-) onderzoekt Helleke van den Braber hoe auteurs als Willem Kloos, J.C. Bloem en Hendrik Marsman profiteerden van de steun van mecenassen. Het leidde tot een 'ondersteuningsdebat', dat ook toen in literaire circuits stof deed opwaaien.

Het begrip 'Holland' wordt gemakkelijk verward of gelijkgesteld met het begrip 'Nederland'. Geschiedenis van Holland (Verloren; euro 25,-) is gewijd aan het vroegere gewest Holland, het grondgebied van de huidige provincies Noord- en Zuid-Holland. In het eerste van vier delen laten historici, archeologen en kunsthistorici hun licht schijnen over de vraag hoe het komt dat het vroegere graafschap Holland zich zo voortvarend heeft ontwikkeld.

De Cubaan Pedro Juan Gutiérez geeft in zijn Trilogía sucia de La Habana - Dirty Havana in het Nederlands - een enerverend, sensueel en humoristisch beeld van het verval in de hoofdstad van zijn land (Vassallucci; euro 22,95). 'Seks is niet voor mensen met een zwakke maag. Seks is een uitwisseling van vloeistoffen, sappen, speeksel, een sterke adem en heftige geuren, urine, zaad, stront, zweet, microben, bacteriën. Of het is niets.'

Zijn romans Houtekiet en Zuster Virgilia behoorden ook in Nederland tot de literaire canon. Gerard Walschap, een van de grootste Vlaamse schrijvers uit de vorige eeuw, was ook een fervent briefschrijver. Nadat eerder het eerste deel (1921-1950) was bezorgd door Harold Polis, Bruno Walschap en Carla Walschap, zijn nu de twee resterende delen - Brieven 1951-1965 en Brieven 1966-1989 - verschenen bij Nijgh & Van Ditmar (euro 69,90 voor beide banden; het eerste deel is tijdelijk in prijs verlaagd tot euro 35,-).

De Rotterdamse schrijfster Jana Beranová publiceert na Hommage aan Jan Palach (1994), Kiskassend gedicht (1996) en Tussen de rivieren (1999) een nieuwe bundel poëzie: Tussen aarde en hemel (De Geus; euro 18,-). Bij Meulenhoff verscheen van de Deense dichteres Inger Christensen de bundel Alfabet uit 1981 (euro 16,50). Annelies van Hees vertaalde deze existentiële en strak gecomponeerde verzen. Dwaalgasten (Thomas Rap; euro 17,50) is de tweede bundel van Alfred Schaffer, die in 2000 debuteerde met Zijn opkomst in de voorstad.

In Een handvol mensen (De Arbeiderspers; euro 16,50) vertelt de schrijfster en actrice Anne Wiazemsky, die met Jean-Luc Godard getrouwd was, de tragische geschiedenis van haar vaders Russische familie.

De Brit Tim Parks is gek op Italië, en zo schrijft hij er ook over. In Een seizoen met Hellas Verona onderzoekt hij de voetbalpassie van de Italianen. Met Helllas Verona trekt hij het hele land door. Zo leert hij niet alleen zijn geliefde Italië (nog) beter kennen, maar ook de voetbalfans (De Arbeiderspers; euro 20,95).

Meer over