ISBN

De Egyptische schrijver Nagieb Mahfoez kreeg in 1988 de Nobelprijs voor literatuur. Sindsdien gaat veel van zijn werk in vele talen de wereld over....

In de reeks De twintigste eeuw van Atlas verscheen een nieuw deel: Het ochtendgloren (euro 16,50), een boek van de Franse schrijfster Colette. Het kwam in 1928 in Frankrijk uit onder de titel La Naissance du jour. Colette vertelt in het boek over de moeizame verhouding met haar moeder.

De salonfähige tango was oorspronkelijk muziek uit de Argentijnse achterbuurten. In De geschiedenis van de Tango (De Geus; euro 18,-) vertellen de naar Nederland uitgeweken Argentijnen Luis Labraña en Ana Sebastián het verhaal van die populaire dansmuziek. Ze portretteren grootmeesters en rekenen af met vele misverstanden. Ze hebben voor dit boek ook een aantal tangoteksten vertaald.

In Aap - De reis naar het westen (Wereldbibliotheek; euro 17,90) vertelt David Kherdian het klassieke Chinese epos na over de avonturen van koning Aap, dat geschreven werd in de zestiende eeuw. Het boek is een spannende en humoristische roman over een aap die van zijn apenstreken wordt bevrijd, een sociale satire met veel archetypische personages.

Jeffrey Tayler maakte een spectaculaire boottocht op een van de meest tot de verbeelding sprekende rivieren ter wereld, de Kongo, stromend door het midden van Zaïre. In Langs de Kongo (Atlas; euro 22,50) vertelt hij over het avontuurlijkste deel van zijn reis. In een door hem zelf gemaakte kano zakt hij een van de langste zijarmen van de rivier af.

In Gestolen tijd - Alle verhalen (euro 24,95) is Louis Andriessen aan het woord over zijn eigen werk, zijn jeugdherinneringen, zijn literaire en cinematografische voorkeuren, bewonderde collega's en de muziekensembles die hij oprichtte. In het boek, dat is bezorgd en ingeleid door Mirjam Zegers, zijn Andriessens gesproken teksten over eigen werk vastgelegd. Het zijn uitgewerkte opnamen.

Niemands knecht - Pamfletten uit het Hemelrijk (Aspekt; euro 16,98) bevat onder meer door het Algemeen Dagblad geweigerde columns van de journaliste Pamela Hemelrijk, die je al kon lezen op de website van Theo van Gogh. Er staan ook 'interne' memo's in van haar hoofdredacteur Oscar Garschagen aan de rebelse Hemelrijk, en omgekeerd. Op 14 mei 2002 schrijft ze: 'Val dood.'

'Het duurde even voordat ik me had gerealiseerd, dat ik had gewonnen. (. . .) De gevoelens die een dergelijk zeldzaam staaltje geluk oproepen, zijn niet te beschrijven. Men waant zich de lieveling der goden.' Hein Donner was een bij vlagen briljant schaker. Ook schreef hij over schaken, als verslaggever of columnist in verschillende weekbladen. In 1983 kreeg hij een hersenbloeding. Tim Krabbé en Max Pam, bewonderaars, verzamelden in 1987 zijn schaakstukken in J.H. Donner - De Koning. In 1988 overleed hij. Bij Bert Bakker verschijnt de vierde druk van het boek (euro 15,-).

Meer over