ISBN

De Franse jurist Jean-Anthelme Brillat-Savarin is een van de meest geciteerde schrijvers op culinair gebied. Zijn Physiologie du Goût, 'het wezen van de smaak' (Scepter; euro 27,50), is een wijsgerige bespiegeling over de zin van de gastronomie, over matigheid en vraatzucht, en over de dood....

In Wachtend op de Barbaren (Lannoo; euro 17,95) meet Luc Devoldere, sinds 1 mei de nieuwe hoofdredacteur van de stichting Ons Erfdeel, 'de afstand die hem scheidt' van schrijvers als Nietzsche, Montherlant, Yourcenar of Alain. Afrekeningen, zegt De Voldere, zijn positiebepalingen.

De heilzame wegen van de tristezza zijn talrijk en kronkelig. In De troost van melancholie (Agora; euro 15,95) schrijft de Duitse arts en psychotherapeut Josef Zehentbauer over de melancholie als onuitputtelijke bron van creativiteit. 'Achter de vrolijke façades van de huidige consumptiecultuur', zegt Zehentbauer, 'met alle scenario's voor amusement en entertainment, gedijen ook grote verveling, droefgeestigheid, eenzaamheid en Weltschmerz.'

In de reeks 'Taal in stad en land' (dertien delen) van de Sdu wordt steeds een stads- of streektaal voor een breed publiek beschreven (per deel euro 12,50, de hele reeks euro 125,-).

In The Forgetting schrijft de Amerikaanse journalist David Shenk over de ziekte van Alzheimer, over onderzoekers die een medicijn hopen te vinden, en over de slachtoffers. In de bij Contact verschenen vertaling heet het boek Het vergeten - Een portret van de ziekte van Alzheimer (euro 29,90).

Harry Mulisch wordt dit jaar 75. Ex-uitgever Christoph Buchwald, nu directeur van De Balie in Amsterdam, interviewde hem om die reden, in het Duits, over Duitsland, de Duitse cultuur en het Derde Rijk. Het gesprek resulteerde in een 'intellectuele autobiografie', die door W. Hansen werd vertaald: De hond en de Duitse ziel (Cossee; euro 13,90).

Gilliams, de veelkantige is een bundel opstellen over de Vlaamse schrijver Maurice Gilliams (1900-1982), wiens werk zich de laatste jaren in een toenemende belangstelling van jongere essayisten mag verheugen. A.M. Musschoot en B. Vanheste maakten een ruime keus; de uitgever, Vantilt, zorgde voor vele plaatjes (euro 15,-).

In Het zere been (De Bezige Bij; euro 17,50) onderwerpt Anneke Brassinga de grote en kleine wereld aan haar poëtische blik. Ze schrijft even makkelijk een 'brief aan de staatsloterij' als een stuk over 'Becketts droom'. Brassinga (1948) debuteerde in 1987 met de poëziebundel Aurora en publiceerde daarna onder meer Hartsvanger, Hapschaar, Landgoed, Huisraad en Verschiet.

De jonge Amerikaanse Judy Budnitz weet haar personages in de verhalenbundel Flying Leap telkens weer in de meest onmogelijke omstandigheden te brengen, wat een verrassend en humoristisch effect teweegbrengt. Rob van Erkelens vertaalde het boek voor Querido: Sprong in het diepe; euro 17,95.

De freelance journalist Ep Meijer (1959) debuteerde met Novembernovelle, een boek over de Eerste Wereldoorlog. In Geluk voor gevorderden (Prometheus; euro 17,95) verhaalt hij over Donald Manchester Washinton, die miljonair is geworden met zijn boeken over geluk.

Hagar Peeters publiceert sinds 1972 poëzie. Genoeg gedicht over de liefde vandaag was haar debuut. Ze studeerde cum laude af op een doctoraalscriptie over Neerlands bekendste inbreker, Gerrit de Stotteraar. Het heeft geleid tot een boek: Gerrit de Stotteraar - Biografie van een boef (Podium; euro 16,-).

Meer over