ISBN

K. Sello Duiker is een van de grote nieuwe schrijftalenten in Zuid-Afrika. Zijn tweede roman, nu vertaald als Het stille geweld van dromen (De Geus; euro 29,90), verraste internationaal door de snelle, bijtende stijl....

In de essays en gelegenheidsgeschriften Over literatuur (Bert Bakker; euro 29,90) buigt de Italiaanse schrijver Umberto Eco zich over beroemde collega's uit de wereldliteratuur, zoals Borges, Joyce, Aristoteles en Dante. Maar ook dit keer levert hij graag een handleiding bij het schrijven. In 'Hoe ik schrijf' geeft hij een kijkje in eigen keuken.

Patiënten vertellen hun psychiater hun verhaal, en die op zijn beurt vat dat verhaal, mét de diagnose als clou, weer samen. Daarom kan de psychiatrie heel goed te rade gaan bij de literatuur, is de gedachte achter De taal van het gevoel - Essays over literatuur en psychiatrie (Atlas; euro 24,90), onder redactie van Arko Oderwald, Frans Meulenberg en Willem van Tilburg. Niet alleen psychiaters, ook schrijver Joost Zwagerman leverde een bijdrage.

Om de dag schrijft de econoom Arnold Heertje een column op de voorpagina van Het Parool. Nijgh & Van Ditmar heeft ze nu gebundeld onder de titel De vierkante waarheid (euro 11,90). Heertjes onderwerpen variëren van persoonlijke ervaringen met leraren op school tot de ANWB als klantvriendelijke organisatie.

Welk dier kan toxoplasmose overdragen op de mens? Door welke kunstenaar werd de Mona Lisa geschilderd? Wat is een psychopaat? Waaruit bestaat het middenoor? Meer dan duizend van dergelijke kennisvragen zijn samengebracht en gerangschikt naar vakgebied in De grote algemene-ontwikkelingstest van de psychologen Jürgen Hesse en Hans Christian Schrader (Bert Bakker; euro 19,90).

Dichteres Tjitske Jansen maakte al furore op de podia van Poetry International en Lowlands voordat ze haar eerste bundel had gepubliceerd. Nu verschijnen haar gedichten ook op papier. Het moest maar eens gaan sneeuwen (Podium; euro 12,90) staat vol met 'originele en gevoelige poëzie' gekenmerkt door laconieke eenvoud.

Gevoelens zijn volgens Antonio Damasio van essentieel belang voor de mens om te overleven. In Het gelijk van Spinoza (Wereldbibliotheek; euro 24,90) richt hij zich op de lichamelijke herkomst van menselijke gevoelens. Gerrit Breeuwsma roemde in het wetenschapskatern van 15 maart de liefdevolle en persoonlijke wijze waarop Damasio in Looking for Spinoza het werk en de levensloop van de filosoof Spinoza behandelt.

Journalist Maarten Moll boekstaafde zijn ervaringen als amateur-voetballer van het Amsterdamse AFC TABA 3 in de zaterdagcompetitie in Het Parool. De broer van Bergkamp (Thomas Rap; euro 12,50) bevat de neerslag van twee seizoenen vol klein drama, subtiele overwinningen en levensgrote nederlagen.

In Kunsthistorische vrouwen van weleer - De eerste generatie in Nederland van vóór 1921 (Verloren; euro 39,-) beschrijft Yvette Marcus hoe het vrouwelijke kunsthistorici in Nederland verging voordat de universitaire studie kunstgeschiedenis in 1921 een volwaardig doctoraalvak werd. Ze tekende ook de levensverhalen op van acht vrouwen . Marcus is vorige week vrijdag op haar onderzoek gepromoveerd.

Bij Querido verscheen Bor in Afrika (euro 15,95), een roman over Haagse perikelen. Deze keer echter geen ervaringen van een parlementariër met literaire ambities, maar een verhaal over de Buitenlandse Dienst. Richard Osinga die met dit werk debuteert, baseerde het verhaal op zijn ervaringen als jongste diplomaat. Bor moet in het Afrikaanse Boujouboujou 'onbegrijpelijke opdrachten uit Den Haag' uitvoeren.

Meer over