ISBN

Hendrickje Spoor debuteerde in 1993 met de roman De verweerde spiegel. Daarna volgden Een huwelijk (1995), Atlantis (1998) en twee kinderboeken (Het feest van oom Gaston en Joris en de zeven meisjes)....

Astrid Roemer schreef in de jaren negentig van de vorige eeuw drie boeken over Suriname. Een familieroman: Gewaagd leven (1966), een roman over de decembermoorden: Lijken op liefde (1997) en een roman waarin Surinamers op weg naar hun moederland bij een vliegtuigongeluk om het leven komen: Was getekend (1998). Ze werden gebundeld in een nieuwe editie: Roemers drieling (De Arbeiderspers; fl 45,-). Op de achterkant schrijft Roemer, met de hand: 'Mijn drie romans zijn gemaakt als borelingen die hoe dan ook patronen ['het leven' is doorgehaald] vernieuwen.'

Empress of the Splendid Season heet de roman van de New Yorkse schrijver Oscar Hijuelos, die in het Nederlands verscheen onder de titel Koningin van de tedere tijden. Hijuelos vertelt over de mooie en door mannen begeerde Cubaans burgemeestersdochter Lydia España, die na een nachtje-uit wordt gestraft en dan naar New York vertrekt. Daar verdient ze haar brood als werkster en ervaart ze wat het betekent om niemand te zijn (De Arbeiderspers; fl 49,90).

Virginie Despentes, bekend van haar debuut Genaaid (1996), vertelt in De mooie dagen (Manteau-Anthos; fl 39,90) over de tweelingzussen Pauline en Claudine die weinig gemeen hebben, behalve hun tiranieke vader en volgzame moeder. De mooie Claudine gaat naar Parijs om daar met een plaat triomfen te vieren, maar omdat ze niet kan zingen, laat ze dat haar zus doen. Na het eerste concert pleegt ze zelfmoord. Dan ontdekt Pauline de eenzaamheid in het leven van haar gewilde zus.

In Het meetlint over Jeruzalem - De fatale mythe van een heilige stad (Wereldbibliotheek; fl 39,90) gaat het Piet Leupen, hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, vooral om Jeruzalem als 'hét model van een heilige stad', heilig voor zowel het jodendom, het christendom en de islam. Die godsdiensten maken aanspraak op de stad, wat steeds weer tot spanningen en conflicten heeft geleid. Leupen wil het dan ook hebben over mensen die de idee van een heilige stad 'gebruiken voor de eigen zaak, over machthebbers die in de loop der eeuwen de aantrekkingskracht van de stad als plaats van verering hebben gemanipuleerd en uitgebuit, en over mensen die dat hebben geloofd en nog geloven'.

Morgen wordt de roman De biograaf van A.S. Byatt in De Balie te Amsterdam gepresenteerd. The Biographer's Tale, zoals de oorspronkelijke titel luidt, vertelt over een letterkundige die genoeg heeft van alle fictie en zich verdiept in het leven van de veelzijdige en ongrijpbare biograaf Scholes Destry-Scholes (De Bezige Bij; fl 49,90).

Halverwege de negentiende eeuw brak in Ierland een hongersnood uit. Honderdduizenden mensen kwamen om, tienduizenden zochten hun toevlucht elders. Over die tijd gaat de roman Sneeuwwitte bloem van Brendan Graham, die als songwriter tweemaal een winnend songfestivalliedje schreef en met dit boek debuteert als romancier (Archipel; fl 49,90).

In Dynamo Kiev - Sterven voor de eer van het vaderland (Balans; fl 34,50) verhaalt Andy Dougan van het drama van de topvoetbalclub uit Oekraïne. Tijdens de Duitse bezetting wordt de club gesloten, maar het eerste elftal speelt door. In 1942 vernedert Dynamo een elftal van nazi-militairen. Dat krijgen de Russen gruwelijk betaald gezet.

De Portugees Fernão de Magalhães ging in 1519 met vijf schepen de Grote Oceaan over naar Indië. Hij bereikte de Indische archipel, maar werd er vermoord. De Italiaanse edelman Antonio Pigafetto overleefde de tocht wel, en bracht beeldend verslag uit van de expeditie. In Magelhães' reis om de wereld, nu in het Nederlands vertaald door Théo Bu ckinx (Athenaeum-Polak & Van Gennep; fl 35,-), beschrijft hij landen en volkeren waarvan Europa het bestaan niet vermoedde.

De historicus Nico Verbeek, sinds 1996 werkzaam in Medellin, heeft een boek geschreven over de drugshandel in Colombia en de beruchte kartels van Medellin en Cali. In de inleiding van De baronnen van de cocaïne (De Zaak Haes; fl 49,50) schrijft Verbeek: 'De bedoeling is een idee te geven van de desastreuze invloed die de drugshandel en de maffia's op de Colombiaanse maatschappij hebben gehad, en te laten zien hoe de cocaïne direct en indirect als brandstof voor de Colombiaanse burgeroorlog heeft gefunctioneerd.'

Ongeveer een jaar geleden verscheen het boek van Mariska Mourik, waarin ze betwist dat Bart Vos de eerste Nederlander was die op 8 oktober 1984 de top van de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, bereikte. Bart Vos en andere leden van de expeditie dienen haar nu van repliek in Witboek Everest - De feiten van de Nederlandse Mount Everest Expeditie 1984 (Nijgh & Van Ditmar; fl 39,90).

Meer over