isbn

‘Wat je op aarde het meest hebt, is landschap. Hoeveel er wat de rest betreft ook moge ontbreken, landschap is altijd ruim aanwezig geweest, een overdaad die je alleen kunt uitleggen als een niet-aflatend wonder, want het landschap is zonder twijfel ouder dan de mens en ondanks dat lange bestaan...

Meulenhoff; euro 18,95

Vijf mensen zijn aan het eind van hun Latijn, als de goede fee aan hen verschijnt. Ze mogen één wens doen, waarbij het onzeker is of de vervulling anders uitpakt dan je denkt: in Duitsland is Jakob Arjouni een bestsellerauteur. Zijn bundel Idioten - 5 sprookjes uit 2006 werd vertaald door Katja Hunfeld-Bekker.

Uitgeverij Signatuur; euro 17,95

In haar jonge jaren leek moeder op Ava Gardner. Nu, in haar ziekenhuisbed, op de mummie van Ramses. Het is haar te veel, de moeder die in het Parijse ziekenhuis Louis-Pasteur de ogen heeft gesloten. De matriarch Olga heeft vier dochters, die de zorg voor haar delen en haar zo min mogelijk alleen laten. De dochters van Olga, van Françoise Chandernagor (1945), werd vertaald door Frans van Woerden.

De Geus; euro 22,50.

Het tweede boek van Ismail Kadare verscheen in 1965 in een Albanees tijdschrift, werd op de zwarte lijst gezet, kwam in 1991 uit als boek, en is in 2008 in het Nederlands vertaald, door Roel Schuyt: Het monster, over de wijsbegeerte-student Gent die de schone Lena wil schaken.

Van Gennep; euro 19,90

De ervaring van de moderne individualiteit is ondenkbaar zonder de bijdrage van de moderne geneeskunde, betoogde Michel Foucault in 1963 in Naissance de la clinique. Hij onderzoekt daarin het tijdvak 1770-1825, en concludeert dat de westerse mens door de taal van de kliniek zichzelf ging zien als ‘object van kennis’. De geheel herziene Nederlandse vertaling heet Geboorte van de kliniek.

Boom; euro 34,50

Oud-Artisdirecteur Maarten Frankenhuis ontwaarde een groot vacuüm op het gebied van safari-gidsen. Met Terug naar Afrika – Het grote safariboek hoopt hij het te vullen. De achterflap belooft ‘fascinerende verbanden en frappante feiten over gedrag en voortplanting’.

De Arbeiderspers; euro 19,95

Wat maakt Nederlandse vrouwen in de 21ste eeuw gelukkig? In Vrouwe Fortuna stellen Willemijn van Benthem en Fidessa Docters van Leeuwen vragen over geluk aan 28 bekende en onbekende Nederlandse vrouwen.

Archipel; euro 17,95

Meer over