ISBN

Kristien Hemmerechts droeg haar studenten op om zichzelf te dwingen elke dag dertig minuten te schrijven. Zelf gehoorzaamde ze ook aan haar opdracht....

Afgunst is de titel van de nieuwe, derde roman van Arie Storm, en de hoofdpersoon lijdt er in ernstige mate aan. Hij is geobsedeeerd door de affaire die zijn vriendin zou hebben gehad. Terwijl zijn vriendin en dochter in de kamer naast hem liggen te slapen, vertelt hij zijn verhaal, waarbij waarheid en leugen door elkaar gaan lopen (Prometheus; euro 16,95).

Halverwege de jaren negentig verraste de Nieuw-Zeelandse schrijfster Kirsty Gunn met de korte, poëtische roman Rain. Featherstone, nu in vertaling uit bij De Bezige Bij, is haar vierde, meest ambitieuze boek. De roman beschrijft hoe de komst van een raadselachtige jonge vrouw de rust in Featherstone, een hechte dorpsgemeenschap, verstoort (euro 19,90)

Patrick White, Nobelprijswinnaar in 1973 en een van de bekendste Australische schrijvers, stierf in 1990. Atlas geeft nu in de serie De Twintigste Eeuw Een krans van bladeren uit, een roman uit 1977, vertaald door Guido Golüke (euro 29,50). Een vrouw en haar echtgenoot maken in 1836 de lange zeereis van Australië naar Engeland. Maar het schip zal zijn bestemming nooit bereiken.

Austerlitz is de laatste roman van W.G. Sebald. De auteur, die in Duitsland werd geboren en vanaf 1970 in Engeland woonde, kwam in 2001, het jaar van publicatie van deze roman, bij een ongeluk om het leven. Michaël Zeeman schreef op 11 mei 2001 in Cicero: 'Er staat geen groot woord in Austerlitz, alle pathos en pathetiek lijken Sebald vreemd.' Bij De Bezige Bij verschijnt deze roman, over een man die als kind is beroofd van zijn vaderland en zijn taal, nu in de vertaling van Ria van Hengel (euro 22,50).

In Bush in oorlog (Balans; euro 19,50) laat Bob Woodward goed zien hoe het oorlogsplan voor Afghanistan rijpte en hoe Bush zijn geduld bewaarde, ook al was hij erop gebrand zo snel mogelijk terug te slaan. Over de Engelse editie schreef Bert Lanting in Cicero (13 december 2002): 'Rumsfeld valt vooral op door de hardnekkigheid waarmee hij president Bush probeerde over te halen ook Irak aan te vallen. Op advies van Powell zag Bush daar uiteindelijk van af, maar misschien wordt dat conflict binnenkort toch het onderwerp van het vervolg op Woodwards Bush at War.'

In Vrij vissen in het Vondelpark - Kleine politieke partijen in Nederland 1918-1940 (Wereldbibliotheek; euro 29,90) analyseert Koen Vossen de Nederlandse politiek sinds 1815. Tot mei 2002 had de politiek in Nederland, zegt Vossen, 'veel weg van allround schaatskampioenschappen: voor buitenstaanders een saaie vertoning van rondjes draaiende deelnemers, voor ingewijden een spannende strijd op het scherpst van de snede'. Het ging vooral om de sociaal-democratie, het liberalisme en de christendemocratie. Vossen geeft antwoord op de vraag waarom geen enkele partij een blijvende positie naast de grote drie heeft weten te verwerven.

Zelfmoord is nog een groot taboe, weet Bram Hulzebos. In september 1999 sprong zijn vader van een balkon van een Gronings ziekenhuis en brak zijn nek. Bram dook in het verleden van zijn vader. Hij was een alcoholist, onderwijzer en organist, chronisch psychiatrisch patiënt en heimelijk homoseksueel. Tijdens het schrijven van Een te dunne huid (Contact; euro 17,90) ontdekte Hulzebos dat er in Nederland duizenden kinderen zijn met ouders die drinken, in de war zijn of het leven niet aankunnen. De gesprekken die hij voert, leiden tot één conclusie: 'Met aardige mensen kun je de grachten dempen, maar niemand heeft zijn vader kunnen helpen.'

Sir John Barrow was een bureaucraat met een onstilbare honger naar ontdekkingen. In 1816 ontvouwde hij een groots plan, hij wilde de open plekken op de wereldkaart invullen. In Barrows Jongens - De grote negentiende-eeuwse ontdekkingsreizen (Atlas; euro 24,95) vertelt Fergus Fleming het verhaal van Barrows rampzalige expedities naar de meest afgelegen en vijandelijke gebieden op aarde, waar de ontdekkers voor alle mogelijke ontberingen komen te staan.

Meer over