ISBN

In Jongensjaren schrijft Johnnie M. Coetzee over een jeugd in Zuid-Afrika, het land dat ook in zijn zeer geprezen Wachten op de barbaren uit 1982 zo'n belangrijke rol speelt....

Lisette Lewin moest ervoor naar Gdánsk, het voormalige Danzig, om zich het leven van haar vader en haar grootvader in deze 'parel aan de Oostzee' te kunnen voorstellen. In Herfstreis naar Danzig doet ze verslag (Nijgh & Van Ditmar; ¿ 29,90).

Niet of iets gebeurd is, maar of het voor ons ook betekenis heeft, is - met een motto van Goethe - de teneur van Hella Haasse's herinneringen in Zwanen schieten. De schrijfster vertelt daarin onder meer over haar grootouders, haar geëmigreerde broer en de stad waar zij woont: Amsterdam (Querido; ¿ 29,90).

De Vlaamse tv-journalist Bavo Claes debuteert met de roman Kraai 'over geboorte en dood, over het ondraaglijke verglijden van de tijd, en over de leugens van het leven' (Atlas; ¿ 39,90).

Jean-Paul Mulders en Annick Lesage schreven de biografie van de jong aan drugs gestorven Vlaamse dichter Jotie T'Hooft: Een zeer treurige prins (Manteau; ¿ 41,50). Tegelijkertijd verscheen een keuze uit zijn gedichten: In mij is onstuitbaar de doodsbloem ontloken (¿ 32,90).

Ode aan mijn jas heet de nieuwe gedichtenbundel van Remco Campert (De Bezige Bij; ¿ 32,50). Bij De Harmonie verscheen de tweede bundel van de jonge dichter Lernert Engelberts: Ivoren toren te huur (¿ 24,90). Marc Kregting verenigde verhalen en poëzie in een 'dubbel-bundel' Kopstem/ Stopnaald (Prometheus; ¿ 29,90). Van Rein Bloem is er de bundel De troost van de pelgrim (Querido; ¿ 29,90).

De tweede roman van Natasha Gerson, die vorig jaar debuteerde met Plaatstaal, heet De zielen van Mitgard (Van Gennep; ¿ 34,90). Ze schrijft over Ethiopische vluchtelingen, de Bijlmerramp, een bijstandsmoeder en de dj Vincent de Keijser, die op zoek is naar een filosofie.

In De kapers van Miskitia (Meulenhoff; ¿ 34,90) vertelt Carolijn Visser over haar verblijf bij de Miskito-indianen in Nicaragua.

Marie-Anne de Jonge, die in Engeland woont en werkt, schreef een psychologische roman over een jonge vrouw, die naar Afrika reist. Daar krijgt ze te maken met een groep die een vleermuiskolonie onderzoekt (Atlas; ¿ 29,90).

Suzanne Hazenberg is taalkundige. Zij debuteert als romanschrijfster met De vrouw van Emile, waarin twee liefdesgeschiedenissen met elkaar worden verbonden (De Bezige Bij; ¿ 32,50).

Van Alex van Warmerdam verschenen toneelteksten uit de jaren 1982-1996: Verzameld theaterwerk (Thomas Rap; ¿ 65,-).

De sociaal werkster Anke Helsen uit Leuven vertelt in De wraakengel over vier jonge mensen die onder één dak komen te wonen. Er ontstaan spanningen, die tot wraak leiden (Manteau/ De Harmonie; ¿ 32,90).

In Geheime notities van don Rigoberto laat Mario Vargas Llosa de kleine Alfonso - 'Lucifer in eigen persoon', zegt de huishoudhulp Justiniana - weer opduiken. In Lof van de stiefmoeder had hij de vrouw van zijn vader, de mooie Lucretia, verleid. Nu prikkelt hij haar met de erotische tekeningen van Egon Schiele (Meulenhoff; ¿ 39,90).

Het universitair bedrijf is de afgelopen decennia in een ijltempo van gedaante veranderd. De politicoloog H. Daalder (1928) heeft alle veranderingen van nabij kunnen volgen en legde zijn 'academische memoires' vast in Universitair Panopticum - Herinneringen van een gewoon hoogleraar (De Arbeiderspers; ¿ 49,90).

Meer over