ISBN

'De mannelijke versie van Bridget Jones en Ally McBeal heet Michael, hij woont in Londen (en hij rookt te veel)', onthult de uitgever op de achterkant van Michaels voornemens, een roman van Paul Reizin die over 'dertigers in het nieuwe millennium' gaat....

Ron Elshout (Rotterdam, 1956) publiceerde poëzie in literaire tijdschriften en twee bundels in de Sonde-reeks van de Rotterdamse Kunststichting. Dat waren Huiswaarts en De wervels van je rug. Zijn derde bundel gedichten verscheen bij De Geus: Nomade bij oase (fl 35,25).

In de bundel 'miauw' bezingt Astrid H. Roemer onder meer de kat, over wie zij in het eerste van deze '24 nieuwe gedichten' schrijft: 'Zwerfkatje zwerfkatje van me/ je laat je niet meer door Jan/ en alleman bespringen nu/ slaap je naast mij/ en onder gods/ seringen' (De Geus; fl 35,25).

Aranmoth is een roman van de Spaanse schrijfster Ana María Matute (Barcelona, 1926), die in haar land tot de vooraanstaande, gevestigde auteurs behoort. In deze vorig jaar in Spanje verschenen roman vertelt zij over Aranmoth, het kind van een edelman en een waternimf. Als hij het meisje Windumanoth ontmoet, trekt hij met haar naar het Zuiden en begint een zoektocht naar de zuiverheid van hun jeugd. Het pakt anders uit: ze leren de harde werkelijkheid kennen (De Wereldbibliotheek; vertaald door Rikkie Degenaar; fl 27,50).

Franz-Olivier Giesbert, voorheen hoofdredacteur van Le Figaro, nu van Le Point, schreef de roman La Souille, waarvoor hij de Prix Interallié kreeg. Als De zoel is het boek, in een vertaling van Jeanne Holierhoek, bij uitgeverij Van Gruting in Westervoort verschenen (fl 39,50). Giesbert vertelt in De zoel over de boerenknecht Blaise Mortemar, genaamd Jezus, die begiftigd is met het vermogen álles te zien. Dat laatste vooral maakt het verhaal tot een metafysische roman, waarin evenzeer plaats is voor het Franse dorpsleven en zijn soms moorddadige intriges als voor Spinoza en natuurmystiek.

Arok Dedes heet de roman van Pramoedya Ananta Toer die in 1999 in Indonesië verscheen en nu, vertaald door Henk Maier, onder de titel Arok bij De Geus uitkwam (fl 49,60). Pramoedya vertelt in deze historische roman over de opstandige bandiet Ken Arok, die er in de dertiende eeuw in slaagde Java in zijn greep te krijgen, nadat hij de wrede heerser Singasari met zijn kris had gedood.

Niet iedereen houdt van de Wadden (Jan Blokker bijvoorbeeld heeft er niks mee, al vindt hij wél dat ze moeten blijven), maar Hannemieke Stamperius vond toch voldoende enthousiastelingen onder Nederlandse auteurs om een dikke bundel met 'waddenverhalen' te kunnen samenstellen (Contact; fl 35,-). Aan De Wadden, zoals het boek heet, droegen dan ook, behalve Jan Blokker, vele auteurs bij. Frederik van Eeden evengoed als Hermine Landvreugd, Jacob van Lennep evengoed als Jan Wolkers.

'Wat was ik bang toen ik voor het eerst naar Iran ging. In de weken daarvoor, in de lente van 1996, werd ik 's nachts soms badend in het zweet wakker. (. . .) Mijn moeder liet zelfs voor me bidden.' Zo begint het boek van Nies Medema In de hemel krijg je fruit - Berichten uit Iran (Mets en Schilt; fl 44,07). Medema logeerde bij Iraanse families om het dagelijks leven in het land van de ayatollahs beter te leren kennen.

De journalist Paul van Gageldonk wilde begin jaren negentig meer weten over het voetbalvandalisme. Acht jaar lang hield het hem bezig. Hij schreef er drie boeken over: een over de hooligans bij Ajax, een over die van Feyenoord en een over de Eurohooligans. Nijgh & Van Ditmar drukte ze opnieuw en maakte er ditmaal één boek van: Handboek Hooligan (fl 45,-).

De Amerikaanse publicist Alan Deutschman schreef vorig jaar een biografie van Steve Jobs, medeoprichter van het computerbedrijf Apple. De Nederlandse vertaling verscheen bij Meulenhoff: De man van Apple (fl 36,36). Deutschman vertelt in zijn boek over de val en de wonderbaarlijke wederopstanding van Steve Jobs, die in het midden van de jaren tachtig bij Apple werd weggestuurd. Het bedrijf zat toen danig in de problemen zat. Eind jaren negentig keerde Jobs terug om Apple te redden. Hij werd de uitvinder van de kleurrijke iMac.

Achter de lange titel 'Er waren een Marokkaan, een Turk en een Nederlander. . .' - Volkskundige en taalkundige opstellen over het vertellen van moppen in de multiculturele wijk Lombok (Stichting beheer IISG; fl 32,50) gaat flink wat wetenschappelijk onderzoek schuil, dat werd verricht door een groep taalkundigen en etnologen. In het boek publiceren zij essays over onder meer taalkeuze, cultuurverschillen en verteltechniek.

In 1999 bestond het Centraal Bureau voor de Statistiek honderd jaar. Er werd een symposium gehouden, tijdens hetwelk de volkstelling van 1899 een centrale plaats innam. Wat daarover te berde werd gebracht, valt na te lezen in Nederland een eeuw geleden geteld - Een terugblik op de samenleving rond 1900 (Stichting beheer IISG; fl 59,95). Er is verder aandacht voor de groei van de Nederlandse bevolking, voor kerk en godsdienst rond 1900, voor wonen in Nederland op de drempel van de twintigste eeuw, voor werkgelegenheid en voor economische modernisering.

Meer over