ISBN

ww Zonder wijzers, het debuut van de jonge Brabantse auteur Russell Artus (een pseudoniem), was een verrassing. Menige criticus sprak er lovend over....

ww De schildpadden uit 1956 van de Franse schrijver Loys Masson (1915-1969) behoort tot de literaire meesterwerken waarvan niet goed te verklaren valt waarom niemand ze meer kent. Aan het woord is een oude man op een eiland in de tropen. Zijn einde nadert, hij móét zijn gruwelijke herinneringen vertellen. 'Uitbraken' noemt hij het zelf. Alles draait om de bizarre tocht van de Roos van Mahé, die een lading schildpadden aan boord had. Sadisme en wroeging strijden om voorrang, schrijft vertaalster Jeanne Holierhoek in haar nawoord, waarin ze ons wat vertrouwder maakt met deze op het eiland Mauritius geboren bijzondere schrijver (Coppens & Frenks; ¿ 54,50).

ww De vorig jaar overleden historicus en dichter J.W. Schulte Nordholt liet onder meer vier artikelen na die hij had willen bundelen, zo bleek uit een briefje. Zijn kinderen en uitgeverij Meinema namen daarop het initiatief. Mens tussen hemel en aarde - Opstellen op het snijvlak van godsdienst, cultuur en samenleving (¿ 35,-) bevat veertien beschouwingen, kenmerkend voor de veelzijdigheid van Schulte Nordholts werk.

ww Alan Isler (Londen, 1934) maakte naam met zijn tragikomedie De prins van West End Avenue, over een joods rusthuis in New York. Even boeiend weet Isler in De beelden van Nicholas Kraven de krankjoreme gang van zaken op een college in de Bronx uit de doeken te doen, ontspannen, ironisch en somwijlen tamelijk hilarisch (Balans, vertaald door Barbara de Lange; ¿ 34,90).

ww Robert De Niro, geboren in 1943 in New York, is niet alleen een toonaangevend filmacteur, maar ook een Hollywood-ster die zelden iets van zichzelf prijsgeeft. Filmrecensent Andy Dougan probeert tot de ware De Niro door te dringen in zijn (niet geautoriseerde) biografie Robert De Niro - Untouchable (Virgin; ¿ 45,35).

ww Veel poëzie: het debuut van Piet Gerbrandy, Weloverwogen en onopgemerkt (Meulenhoff; ¿ 34,90). En dat van Lernert Engelberts, Oedipoes werpt jongen (De Harmonie; ¿ 27,50). Het huwelijk van Charles Ducal (Atlas; ¿ 25,-). De schipbreukeling van Benno Barnard (Atlas; ¿ 25,-), van wie tevens zijn toneelstuk-in-verzen, Het mens, voor De Blauwe Maandag Compagnie, verscheen (Atlas; ¿ 16,90). Een bibliofiele editie van Op de rotonden, een bundel van H.H. ter Balkt, is - in verschillende uitvoeringen - te bestellen bij Hans van Eyk, In de Bonnenfant, Pastoor Pendersstraat 21, 6262 PB Banholt.

ww Alex Garland is van een generatie (geboortejaar 1970) die volop backpackers voortbracht. Aan rugzakreizigers en hun levensstijl wijdt hij zijn fascinerende debuut The Beach (Viking; ¿ 35,60). Een klein groepje ontdekt voor de kust van Thailand het aards paradijs, maar ontkomt op den duur niet aan de zelf-destructie die de dagelijkse sleur van hasj roken en rijst eten met zich meebrengt.

ww Het oktober-nummer van het historisch tijdschrift Spiegel Historiael is geheel gewijd aan de legendarische overwintering van Willem Barentsz op Nova Zembla. Het themanummer, Gevangen in het ijs (¿ 15,-), begeleidt de grote tentoonstelling in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, te zien tot 14 april.

ww In Het goede leven - Ethiek voor mensen van morgen (Bijleveld; ¿ 29,90) bespreekt de Spaanse filosoof Fernando Savator in de vorm van een lichtvoetige dialoog met zijn zoon de dingen des levens. Met veel citaat-verwijzingen naar grote filosofen, die de jongen verder op weg kunnen helpen naar een staat van onafhankelijk denken.

Meer over