ISBN

Als kind al raakte Jonathan Raban gefascineerd door de Mississippi. Met een kleine motorboot reisde hij stroomafwaarts van Minneapolis naar New Orleans....

Afkomst (Contact; euro 17,80) is de derde roman van Michel Krielaars, redacteur van NRC Handelsblad. Het verhaal over de advocaat Benno en zijn moeder Lies is een verhaal over knellende banden, misverstanden en kinderwrok, maar ook over het streven naar verzoening, dat familieleden eigen is.

De twintigjarige toneelschoolstudente Eva kan waan en werkelijkheid niet meer onderscheiden en wordt opgenomen in een kliniek. In haar debuutroman Paviljoen Eikman (Contact; euro 16,50) volgt Elise van Kleef het meisje in een gesloten wereld vol gevaar en geheimen.

Op zoek naar de pool - Het beste van H.J.A. Hofland (De Bezige Bij; euro 25,-) is een hommage aan 'journalist van de eeuw' Henk Hofland, die kan kijken en registreren als weinig anderen. Voor het eerst is sinds De Draagbare Hofland uit 1993 weer een keuze gemaakt uit zijn artikelen, reportages, columns, overpeinzingen, toespraken en uitvindingen.

Het 'verzameld sportwerk' van Jan Mulder is compleet. Strafschopgebieden & Reserves (Thomas Rap; euro 18,50) is het vierde deel van Mulders gebundelde stukken en essays over sport. In dit deel gaat het niet alleen over voetballen, maar ook over schaken en over de strijd op leven en dood tussen Anatoli Karpov en Gari Kasparov.

De Sprong - In memoriam Herman Brood (Nijgh & Van Ditmar; euro 25,-), samengesteld door Xandra en Beppie Brood, is een herinneringsalbum met verslagen, getuigenissen, foto's, condoleances, toespraken en brieven die herinneren aan de dag, 11 juli vorig jaar, dat Brood vanaf het dak van het Amsterdamse Hilton Hotel sprong.

Wie wil weten wat luiergehakt is, leze Kliekjes (Contact; euro 13,50) van culi-journalist Joep Habets. Hij schrijft in zijn rubriek in NRC Handelsblad over de eetgewoontes op Bommelstein, over de met uitsterven bedreigde uitsmijter, en over het verschil tussen soft-fusion en eclectisch koken.

De Aziaten is een beroemd boek van de indertijd bekende Amerikaan Frederic Prokosch (1908-1989). Het speelt zich in Azië af en wekt de indruk dat de schrijver door en door thuis moet zijn geweest in dit continent. Hij was er nooit geweest. De Aziaten verscheen in 1935 en werd een bestseller. Het boek werd in 1991 door Coppens & Frenks opnieuw uitgegeven. Emile Brugman van Atlas is zo gek op het boek, dat hij het opnam in zijn mooie reeks De Twintigste Eeuw (euro 18,50).

Meer over