ISBN

Fictie..

Nieuwe poe van Komrijkenner Paul van Capelleveen bij Meulenhoff (Laatste metamorfose; A 13,50), van de Groninger stadsdichter Bart FM Droog bij Passage (Radioactief; A 13,50), die ook met Tjitse Hofman te horen is op de cd Wei Epibreren (Passage;

A 15,-), en van Seamus Heaneyvertaler Peter Nijmeijer bij P (Rotglipfer; A 15,-).

Herman Franke, auteur van twee omvangrijke romans, kiest in het boekje Notulen (Podium;

A 11,-) voor mini-verhalen van maximaal vierhonderd woorden. Bij Uitgeverij IJzer voltooit Sybren Polet met de korte roman De dag na de vorige dag (A 15,50) het drieluik dat verder bestaat uit De andere stad en Stadgasten. Van Esther Gerritsen, wier verhalenbundel en roman luid werden geprezen, brengt De Geus nu een zestal toneelteksten uit, geschreven tussen 1999 en 2003, onder de dekkende titel Toneel (A 17,90).

De oorlogsverslaggever Stephen Sharkey verliest in Afghanistan een bevriend collega en trekt daarna naar het Noord-Engelse platteland om eindelijk rust te vinden: Tegenbeeld is de nieuwe roman van Pat Barker (De Geus; A 22,50). En van de grote Hongaarse schrijfster Magda Szabengt Houtekiet nu de roman De Katalinstraat (1969) uit (A 18,50).

De Chileense auteur Roberto Bolatierf in de zomer van 2003. Drie jaar eerder publiceerde hij zijn laatste roman, over de priester en voormalig literair criticus SebastiUrrutia Lacroix die zich op zijn sterfbed wil verdedigen tegen lasterlijke geruchten. In de vertaling van Aline Glastra van Loon heet de roman Chileense nocturne (Meulenhoff; A 17,-).

Non-Fictie

Naar aanleiding van het overlijden van prinses Juliana is een herdruk verschenen van Juliana, Moeder Majesteit (Vip; A 14,95), een eerbetoon van Privoofdredacteur en royality-kenner Evert Santegoeds.

Twee jaar geleden kreeg Max Pam een hersenbloeding. Hij overleefde en kwam er weer bovenop. Het ravijn Autobiografie van de angst (Prometheus;

A 15,95) is een verslag van zijn fysieke herstel maar tegelijk ook een inventarisatie van de angsten die een mens kunnen bedreigen als er iets mis met hem gaat.

Jan Blokker omschreef Herman Langevelds eerste deel van Hendrik Colijns biografie in 1998 als een 'buitengewoon zorgvuldig en afgewogen' boek dat afrekende met talrijke mythen. Deze week verscheen deel II over Colijns laatste elf jaren, en onder andere zijn Duitse vriendin: Schipper naast God (Balans; A 37,50).

Verantwoordelijkheid en oordeel (Lemniscaat; A 29,95; tijdens de Maand van de Filosofie A 24,95) is een keuze uit de essays die Hannah Arendt in de laatste tien jaar van haar leven schreef over kwaad en moraliteit.

In Diereninzicht Visie op de evolutie van gedomesticeerde dieren (De Driehoek; A 16,50) laat Margriet Dudok van Heel de dieren letterlijk voor zichzelf spreken over de manier waarop mensen met ze omgaan.

In Nou en wow! (Prometheus;

A 15,-) onderzoekt Volkskrantmedewerker Cornald Maas de nationale fascinatie in Nederland met roem. Hij observeert Idolsbewonderaars en fans van Marianne Weber, gaat op stap met Gerard Spong, volgt college bij Patty Brard, en herdenkt Annie M.G. Schmidt en Pim Fortuyn.

Meer over