ISBN

Fictie..

De roman Beatles uit 1984 van Lars Saabye Christensen – over vier fans in Oslo – is in de vertaling van Paula Stevens Yesterday geworden (De Geus; euro 24,90).

‘Ik kom je tegen bij het kattevoer’, is de openingsregel van het titelgedicht in Kater van debuterend dichteres Froukje van der Ploeg (Nieuw Amsterdam; euro 14,95).

Ogenschijnlijk achteloze beschouwingen van de oudere heer Kalligaro, in Het verdriet van de hanen van György Konrád, vertaald door Henry Kammer (De Bezige Bij; euro 24,50). Politiek en liefde uit het Polen van het interbellum: De grens (1935) van Zofia Nalkowska (1884-1954) werd vertaald door Esselien 't Hart (Van Gennep; euro 18,90).

In De analfabete (Van Gennep; euro 15,-), vertaald door Henne van der Kooy, vertelt Agota Kristof (1935) over haar jeugd: geboren in Hongarije, in 1956 gevlucht naar Oostenrijk, uiteindelijk beland in Zwitserland.

Aurora Australis van Fleur Bourgonje wordt aangekondigd als een boek ‘over weggaan en terugkomen’ (De Arbeiderspers; euro 17,95). De schrijvende internetondernemer Richard Osinga heeft het in Wembley over een jonge Afrikaanse immigrant (Querido; euro 16,95).

Non-Fictie

Naarmate de discussie over de islam oplaait, winnen de kruistochten aan belangstelling. De Britse historicus Thomas Asbridge schreef De eerste kruistocht – De oorsprong van het conflict tussen islam en christendom en verkocht van de oorspronkelijke versie 25 duizend exemplaren (Athenaeum-Polak & Van Gennep; euro 24,95); van de hand van Jan Hosten, journalist uit Vlaanderen, is De tempeliers – De tempelorde tijdens de kruistochten en in de Lage Landen (Pearson; euro 24,95). Historica Mariëlle Hageman werkte haar proefschrift om tot de publieksversie De kleren van de keizer – Rituelen en media in de tijd van Karel de Grote (De Arbeiderspers euro 21,95).

Beter luisteren naar de burger, vooral via peilingen, is nu de politieke mantra. W.L. Tiemeijer belooft een fles wijn voor wie zijn baksteen van een proefschrift Het geheim van de burger – Over staat en opinieonderzoek helemaal uitleest (Aksant; euro 39,90).

Ook met de reliboeken gaat het goed: de filosoof Richard Rorty en zijn collega Gianni Vattimo bespraken samen De toekomst van de religie (Klement/Pelckmans;euro 14,95). Op de golven van De Da Vinci Code drijft Het verboden Judas-evangelie en de schat van Carchemish van Arthur Brand (Aspekt; euro 22,95).

Ter gelegenheid van het afscheid van Martijn Sanders verschijnt De metamorfose van het Concertgebouw, van Jan Bank en Tom van Nouhuys (Nieuw Amsterdam; euro 19,95). Eiland tussen de oren is de afsluiting van Hans Steketees correspondentschap voor NRC Handelsblad in Londen (Prometheus; euro 17,95).

Meer over