ISBN

Schrijvers uit de voormalige Britse kolonie India hoeven hun plaats in de Engelstalige literatuur allang niet meer te bevechten. Vikram Chandra, Vikram Seth of de verleden najaar voor de Booker-prize genomineerde Rohinton Mistry vonden hun onbetwiste plaats bij de grote Londense uitgeverijen en in de toonaangevende kritiek - om nog...

Van de Mexicaanse schrijver Juan Rulfo (1918-1986) verscheen het Verzameld werk (Meulenhoff; ¿ 100,-). Daarin hoogtepunten als Vlakte in vlammen (1953) en Pedro Páramo (1955), de roman die Gabriel García Márquez net zo'n schok bezorgde als De gedaanteverwisseling van Franz Kafka. Rulfo schreef zijn leven lang niet meer dan zo'n vijfhonderd bladzijden proza. Het was genoeg om hem in Latijns-Amerika en elders de roep te bezorgen van een auteur, die je niet mag missen. Zijn werk in deze editie werd vertaald door J. Lechner, emeritus-hoogleraar Spaans in Leiden, en Mariolein Sabarte Belacortu.

Frédéric Bastet, biograaf van Louis Couperus en oud-hoogleraar klassieke archeologie in Leiden, schreef een 'biografisch essay' van zo'n zevenhonderd pagina's over Frédéric Chopin, Franz Liszt, Marie d'Agoult en George Sand, voorzover hun levens tussen 1830 en 1849 intens verknoopt raakten. Helse liefde heet de studie van Bastet, niet voor niets. In het zeer kunstzinnige Parijs van die jaren konden de spanningen hoog oplopen. Vooral mevrouw Sand gaf daarvan blijk, in haar afrekening met haar minnaar Chopin (Querido; ¿ 75,-).

Een van 's werelds best bewaarde literaire geheimen is de Amerikaanse schrijver Thomas Pynchon, die weliswaar beroemde boeken als V en Gravity's Rainbow (Regenboog van zwaartekracht) schreef, maar door weinigen ooit in levenden lijve is aanschouwd. Nieuw van hem is de (opnieuw) zeer omvangrijke roman Mason & Dixon, een historische roman over de Engelse onderzoekers, wier namen verbonden zijn met de 'Mason-Dixon Line' in de Verenigde Staten. Pynchon geeft aan de hand van de levens van de genoemden (en Benjamin Franklin, George Washington en Samuel Johnson) een indringend beeld van de achttiende eeuw en de invloed van het Verlichtingsdenken in de Nieuwe Wereld (Henry Holt and Company; ¿ 48,50).

In Underboss - De getuigenis van maffiabaas Sammy 'the Bull' Gravano (Het Spectrum; ¿ 29,90) gaat het om de maffia in Amerika. Sammy Gravano is opgegroeid in de New Yorkse wijk Bensonhurst, waar de Cosa Nostra regeerde. Hij komt terecht bij de maffiafamilie Gambino, waar hij het brengt tot 'underboss'. Gravano krijgt echter spijt en treedt op als kroongetuige in processen tegen de maffia. Peter Maas heeft het levensverhaal van Gravano opgetekend.

Op 5 juni is het vijftig jaar geleden dat de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George Marshall zijn beroemde rede hield, waarin hij aankondigde dat Washington Europa financiëel ging helpen bij de wederopbouw van zijn door de Tweede Wereldoorlog grotendeels vernietigde economie. Ter gelegenheid daarvan zijn verschillende boeken verschenen. Van Amerika geleerd - Marshall-hulp en kennisimport in Nederland (Sdu; ¿ 49,50) is het proefschrift van Frank Inklaar. Hoed af voor Marshall (Bert Bakker; ¿ 34,90) is geschreven door de historica Pien van der Hoeven. Uitgeverij Van Gorcum heeft een bundel uitgebracht, Van strohalm tot strategie - Het Marshall-plan in perspectief (¿ 29,50).

Meer over