ISBN

Fictie..

Alle brieven die Jan Cremer in zijn roerige leven schreef, werden verzameld en geannoteerd door Hans Sleutelaar en Kristien Warmenhoven: Brieven 1956-1996 (De Bezige Bij; euro 49,90).

Dit jaar zal Bernlef spreken op 4 mei in de Nieuwe Kerk. In voorgaande jaren waren dat, op 4 en 5 mei, onder meer Leo Vroman, Marion Bloem en Rogi Wieg. Tien jaar dichters over 4 en 5 mei werden verzameld in De verleden tijd van vrede (CPNB en Nationaal Comité 4/5 mei; euro 10,-).

Th. van Os is behalve schrijver en dichter ook arts in de klinische genetica en heeft dagelijks te maken met borstkanker. In de roman Borstendraagster (De Arbeiderspers; euro 18,95) volgt hij Aggie van der Meer-Twiskens (15-11-1956), wier borst het omslag siert. De Poolse schrijver Gustav Herling (1919-2000) zat als student twee jaar in een Russisch concentratiekamp. In 1951 verscheen Een wereld apart. Jacq Vogelaar vertaalde het boek, naar de Duitse vertaling (De Bezige Bij;

euro 22,50). En een bloemlezing die de schrijver Hellema (1921-2005) maakte uit eigen werk, dat de oorlogsperiode omcirkelt waarin hij zes Duitse kampen doorstond: Niet van horen zeggen (Querido;

euro 14,95 ).

Anneke Brassinga herzag, herschreef en bundelde al haar gedichten (op een paar na) in Wa c h t w o o r d e n (De Bezige Bij;

euro 29,90) met cd waarop ze er 31 reciteert.

In Een kleine dwaling van de geest (vertaling Otto Biersma en Paul Bruijn; Anthos; euro 17,95) van Mitch Cullin houdt Sherlock Holmes (93) bijen in Sussex. En Troy Blacklaws schreef Jongen uit de Karoo (vertaling Ankie Blommesteijn; Ambo; 19,95) als reactie op In ongenade van Coetzee, dat hij te somber vond over Zuid-Afrika. De Finse topauteur Leena Lander schreef Het bevel (vertaling Marja-Leena Hellings; Wereldbibliotheek; euro 18,50), een psychologische krachtmeting tijdens de Finse burgeroorlog in 1918.

Non-fictie Hij is ervan af, maar jarenlang snoof journalist Ad Fransen dat het een aard had: Coke (De Bezige Bij; euro 15,-). En Pieter Hilhorst schreef een 'Haags' verhaal bij het afscheid van Roel in 't Veld, dat nu in een handelseditie verschijnt: Souffleur van de macht (Prometheus; euro 12,95).

Nadat hij de jaren vijftig heeft beschreven in Stadskind, bundelt Wim Willems (1951) zijn herinneringen aan de bewogen jaren zestig, die eerder in de Ha a g s ch e Courant verschenen: Stadsblues (Bert Bakker; euro 17,95).

Het door de nationalisten aanbeden Baskenland is een verzonnen land, een constructie die in de praktijk voor grote ontwrichting zorgt, blijkt uit Zonen van Noach van hispanist en Vo l k s -krant-correspondent Cees Zoon (Nijgh & Van Ditmar; euro 15,95).

Onmogelijk goed, noemde Kees Fens de Cervantes-biografie uit 2002 van Donald McCroy, die nu is vertaald door Saskia van der Lingen: Cervantes – De schepper van Don Quichot (Athenaeum-Polak & Van Gennep; euro 22,50).

Het oud-Kamerlid Marja Wagenaar (PvdA) bepleit in Het einde van de buitenspelcultuur (Bert Bakker; 18,95) meer invloed van de kiezer, en Afshin Ellian zoekt permanent het debat in Brieven van een Pers (Meulenhoff; 19,90).

Meer over