nieuwsspoedprocedure

IS-vrouwen naar Hoge Raad om repatriëring af te dwingen

De Nederlandse IS-vrouwen die gevangen zitten in Syrië gaan tekenen beroep aan bij de Hoge Raad. Zo hopen zij alsnog de staat te kunnen dwingen hen en hun kinderen terug te halen naar Nederland. Dat melden hun advocaten in het AD.

Redactie
Vrouwen die waren aangesloten bij Islamitische Staat in een door de Koerden geleid vluchtelingenkamp Beeld AP
Vrouwen die waren aangesloten bij Islamitische Staat in een door de Koerden geleid vluchtelingenkampBeeld AP

Volgens advocaat André Seebregts is het risico groot dat de vrouwen zullen worden gemarteld. Hij dringt daarom aan op een spoedprocedure, dan zou er – op z’n vroegst – in januari een uitspraak moeten zijn. Seebregts zegt tegen het AD: ‘Kinderen staan op het punt te sterven, de winter komt er weer aan. President Assad komt dichterbij, wat betekent dat de vrouwen en kinderen gemarteld dreigen te worden. Een rechter kan ingrijpen bij een uitzicht op foltering.’

In Syrische kampen zitten nog zeker 23 Nederlandse vrouwen en hun 56 kinderen vast. Twee weken geleden oordeelde het gerechtshof dat hun repatriëring niet juridisch kan worden afgedwongen, omdat dat een politiek besluit is. ‘Het is aan de politiek om zich over de erbarmelijke situatie van deze kinderen te buigen’, aldus de voorzitter van het hof toen.

De rechtbank Den Haag bepaalde anderhalve week eerder nog dat de Nederlandse staat alles moet doen dat in zijn macht ligt om de terugkeer van de 56 kinderen uit Syrië te bevorderen. Het kabinet, dat zich steeds heeft verzet tegen repatriëring, besloot versneld in beroep te gaan met een zogenoemd spoedappèl bij het gerechtshof.

Drie argumenten

De Nederlandse overheid heeft drie argumenten om niet te willen repatriëren: het gebied is te onveilig om ambtenaren naartoe te sturen, de nationale veiligheid zou in gevaar komen door terugkeer van deze vrouwen en kinderen, en dit soort internationale kwesties zijn aan de politiek om te beslechten en niet aan de rechter.

Over de eerste twee stellingen kan worden getwist. Dat het te gevaarlijk zou zijn om naar Noord-Syrië af te reizen wordt bijvoorbeeld tegengesproken door het feit dat afgelopen maand nog vier weeskinderen – drie Britse en één uit Denemarken - uit de kampen werden overgedragen aan vertegenwoordigers van die landen.

Op het argument dat de nationale veiligheid in het geding komt bij terugkeer van deze vrouwen en kinderen, valt ook nog wel iets af te dingen. Zo waarschuwde de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid eerder juist dat wanneer potentieel gevaarlijke uitreizigers níét terugkeren, zij uit het zicht kunnen verdwijnen om op een later moment alsnog aanslagen te plegen in Europa.

Uiteindelijk werd de zaak beslist op basis van het meest juridisch-technische argument: volgens de wet dient de rechter zich zeer terughoudend op te stellen bij het toetsen van door de Tweede Kamer goedgekeurd optreden van de overheid. Dit is een politieke kwestie, aldus het gerechtshof, geen juridische. De staat werd volledig in het gelijk gesteld.

De rechtbank oordeelde eerder nog dat de staat ‘al het nodige’ moest doen om de 56 kinderen in de Syrische kampen terug te halen.

Intussen stuurde Turkije afgelopen week al twee vrouwelijke uitreizigers terug naar Nederland. Wie zijn zij?

In het kamp Al Hol zitten bijna 70 duizend IS-aanhangers opgesloten, vooral moeders met kinderen. Onder hen 25 Nederlandse vrouwen. Hoe is hun leven? Wat is hun toekomst? ‘Wij worden hier bedreigd.’

Onderzoeker Marion van San over de dubbele moraal in het kalifaat: ‘Vrouw gaat met seksspeeltjes langs de deuren’

Meer over