NieuwsGevangenenopstand

IS-verdachten ontsnapt uit Syrische gevangenis waar ook Nederlanders vastzitten

IS-verdachten zijn zondag ontsnapt uit een gevangenis in Noordoost-Syrië, na een gevangenenopstand. Ook Europeanen zitten hier vast, onder wie een Nederlander.

Ana van Es
Een bewaker begin dit jaar in de gevangenis in de Syrische stad Hasakah. Beeld REUTERS
Een bewaker begin dit jaar in de gevangenis in de Syrische stad Hasakah.Beeld REUTERS

Onduidelijk is hoeveel gevangenen zijn ontsnapt en welke nationaliteit zij hebben. De gevangenis, een verbouwde school in de Syrische stad Hasakah, biedt al maanden plaats aan vijfduizend IS-gevangenen, die vastzitten in voormalige schoollokalen.

Op zondagavond brak een opstand uit in de overvolle gevangenis. Gevangenen slaagden erin om uit hun cel te breken. ‘IS-terroristen namen de eerste verdieping van de gevangenis in Hasakah over en verwijderden interne muren en deuren’, twittert Mustafa Bali, woordvoerder van de Koerdische SDF-militie. ‘Sommigen slaagden erin om te ontsnappen.’ De Koerdische autoriteiten waren samen met de anti-IS-coalitie de hele nacht bezig om de uitbraak te beteugelen.

Bij een bezoek van de Volkskrant aan de gevangenis in Hasakah in november 2019 werd duidelijk dat de Koerdische bewakers al vreesden voor een grootschalige uitbraak. Verborgen IS-cellen zochten naar manieren om met de gevangenen contact te leggen. Zo vuurden ze buiten het complex schoten af. ‘Om de gevangenen te laten weten: houd vol: we zijn jullie niet vergeten’, zei gevangenisdirecteur Hassan Abdallah.

Nederland en veel andere Europese landen weigeren om IS-gevangenen terug te halen. Het Koerdische bestuur in Noordoost-Syrië heeft lang op terugkeer aangedrongen, maar zet nu in op berechting in een lokaal tribunaal door Koerdische rechters.

De draai van Blok: komt Syriëganger toch voor Koerdisch tribunaal?
Nederland overweegt Nederlandse IS-strijders te laten berechten op een IS-tribunaal in Koerdisch Syrië. Gesprekken daarover zijn gaande.

De muren van herrijzend Mosul kleuren weer beige, maar lang niet overal
Drie jaar na de oorlog tegen IS werkt de Iraakse stad Mosul hard aan de wederopbouw. Maar lang niet elk huis komt aan de beurt. Onze reportage.

Meer over