Is Rex Tillerson de man die de Qatar-crisis kan oplossen?

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, doet verwoede pogingen om een doorbraak te forceren in de diplomatieke crisis rond de Golfstaat Qatar. Vandaag spreekt hij in Djedda met de regeringsleiders van Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein, die vijf weken geleden alle banden met Qatar verbraken.

Eline Schaart
Rex Tillerson met de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken Sjeik Mohammed Al-Thani. Beeld afp
Rex Tillerson met de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken Sjeik Mohammed Al-Thani.Beeld afp

Tillerson was dinsdag al in Doha, waar hij Qatar's positie 'redelijk' noemde. De VS en Qatar tekenden een overeenkomst met plannen hoe de landen samen de financiering van terrorisme tegengaan. De overeenstemming lijkt erop gericht de buurlanden ervan te overtuigen de boycot te beëindigen. Immers, zij verbraken de banden omdat de Qatarezen steun zouden leverden aan 'gewapende terroristische activiteiten'.

Het is nog maar de vraag of de poging tot verzoening slaagt. Kort na het tekenen van het document bestempelden de vier landen het initiatief als ontoereikend. In plaats daarvan herhaalden ze de dertien eisen die ze eerder hadden aangekondigd, waaronder de sluiting van het populaire tv-station Al Jazeera, het grotendeels verbreken van de relatie met Iran en het intrekken van de steun aan de Moslimbroederschap.

Boycot

De poging van Tillerson volgt nadat eerdere bemiddelingspogingen van Koeweit, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland mislukten. Vandaag kondigde ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, aan de Golfstaten te willen bezoeken in een poging de crisis te beëindigen.

Ondertussen lijkt Qatar niet erg te lijden onder de boycot. Volgens de baas van de Centrale Bank, Sjeik Abdullah bin Saud al-Thani, heeft het land een reserve van 340 miljard dollar. Dit geld zou voldoende zijn om het land te helpen het isolement door te komen, aldus Al-Thani in een interview met tv-zender CNBC. Ondertussen neemt de import uit landen als Iran en Turkije toe om voedseltekorten te voorkomen. De Turkse minister van Financiën liet woensdag weten dat het land sinds de boycot 197 vrachtvliegtuigen, 16 vrachtwagens en een vrachtschip naar Qatar heeft gestuurd.

'Tamim de Eervolle'

De Qatarezen blijven regeringsleider Sjeik Tamim bin Hamad al-Thani trouw. Een portret van het jonge staatshoofd (37) schittert alom op sociale media, telefoonhoesjes of muurschilderingen. In de Pearl, een kunstmatig stuk grond met luxe appartementen, is een aanplakbord met de afbeelding van Al-Thani geplaatst waar mensen massaal een steunbetuiging op schrijven. Lokaal telefoonbedrijf Ooredoo kondigde een paar dagen geleden aan zijn naam te veranderen naar 'Tamim al Majd' of 'Tamim de Eervolle'.

Ondertussen worden tegenstanders van Qatar aangepakt op sociale media. Toen een journalist uit Saoedi-Arabië het land beschuldigde van het oproepen van geesten om ze bij te staan in de crisis, reageerden mensen cynisch op Twitter met de hashtag 'Qatar gebruikt djinns'. Plaatjes van Harry Potter en Aladin werden veelvuldig gedeeld met bijschriften als 'dit is hoe Qatarezen naar school gaan' en 'een typische dag op werk'.

Meer over