Is onvindbare Abdeslam bang voor IS?

Terreurverdachte Salah Abdeslam is nog altijd voortvluchtig. Voor de Belgische televisie verklaarde zijn broer Mohamed dat hij waarschijnlijk op het laatste moment heeft afgezien van een zelfmoordaanslag. Mohamed maande zijn broer zich aan te geven: 'Ik hem zie liever in de gevangenis dan op het kerkhof.'

Mohamed Abdeslam, de broer van de voortvluchtige Salah Abdeslam, tijdens het gesprek op de Belgische televisie. Beeld screenshot
Mohamed Abdeslam, de broer van de voortvluchtige Salah Abdeslam, tijdens het gesprek op de Belgische televisie.Beeld screenshot

In het Turkse Antalya werd zaterdagmiddag een vriend van Abdeslam gearresteerd, Ahmed Dahmani. De Turkse politie onderzoekt of deze Belg met twee Syriërs naar Antalya was gestuurd om Abdeslam naar Syrië te loodsen. Op 4 augustus zou Dahmani samen met Abdeslam de veerboot van Griekenland naar het Italiaanse Bari hebben genomen.

Inmiddels is meer duidelijk geworden over de rol van Abdeslam bij de aanslagen van 13 november in Parijs. Aanvankelijk werd verondersteld dat hij de aanslagen op terrassen had gepleegd met zijn broer Brahim en een derde terrorist.

Volgens een nieuwe hypothese bestond dit team uit Abdelhamid Abaaoud, Brahim Abdeslam en de man die zichzelf opblies bij de politie-inval in Saint-Denis woensdag. Deze laatste is nog steeds niet geïdentificeerd. Vingerafdrukken van Abaaoud werden gevonden op de kalasjnikovs die waren achtergelaten in de Seat die zaterdagnacht in Montreuil werd teruggevonden. Dat versterkt de gedachte dat hij zelf heeft deelgenomen aan de actie.

Mohamed Abdeslam steekt kaarsen aan op zijn balkon terwijl mensen op straat de slachtoffers van de aanslagen in Parijs herdenken. Beeld epa
Mohamed Abdeslam steekt kaarsen aan op zijn balkon terwijl mensen op straat de slachtoffers van de aanslagen in Parijs herdenken.Beeld epa

Zichzelf niet opgeblazen

Salah Abdeslam heeft de zelfmoordterroristen naar het Stade de France gereden. Daarna liet hij een gehuurde Renault Clio achter in het 18de arrondissement van Parijs, niet zo ver van het stadion. Mogelijk was het de bedoeling dat hij daar een zelfmoordaanslag zou plegen. In de tekst waarmee Islamitische Staat de terreurdaden opeiste, werd gesproken over 'doelen in het 10de, 11de en 18de arrondissement'. In dat laatste stadsdeel is echter niets gebeurd.

Volgens een woordvoerder van de Belgische politie zijn er twee mogelijkheden. Of zijn aanslag in Parijs is mislukt en is hij nu op zoek naar een nieuw doelwit. Of 'Abdeslam is bang geworden in Parijs en IS vindt dat helemaal niet grappig'.

In elk geval heeft Abdeslam zichzelf niet opgeblazen. Zijn telefoon werd later die avond gepeild in Montrouge, een voorstad direct ten zuiden van Parijs. Die nacht werd hij opgehaald door twee vrienden uit België. Een van hen zei tegen zijn advocaat dat hij 'een dik vest, misschien een bomvest' droeg.

De voortvluchtige terreurverdachte Salah Abdeslam. Beeld anp
De voortvluchtige terreurverdachte Salah Abdeslam.Beeld anp

Populariteit Hollande

De Amerikaanse tv-zender ABC sprak met vrienden die zeggen Abdeslam dinsdag nog gesproken te hebben. Hij zou terug willen naar Syrië, maar ook bang zijn voor lokale leden van IS die wraak zouden kunnen nemen omdat hij zijn zelfmoordopdracht niet heeft uitgevoerd. 'Als hij is teruggedeinsd, is hij doelwit voor IS', zei Nathalie Galant, advocaat van de familie Abdeslam.

Na de aanslagen is de populariteit van president Hollande gestegen. Volgens een peiling heeft 27 procent van de Fransen vertrouwen in de president, tegenover 20 procent voor de aanslagen. Volgens een andere peiling steunt ruim 90 procent van de bevolking de strenge veiligheidsmaatregelen die de regering sindsdien heeft genomen, zoals het uitroepen van de noodtoestand.

Een man wordt aangehouden en gefouilleerd in Brussel. Beeld ap
Een man wordt aangehouden en gefouilleerd in Brussel.Beeld ap
Meer over