NieuwsISWAP slachtpartij

IS onthoofdt uit wraak en als waarschuwing elf Nigeriaanse christenen op Eerste Kerstdag

In het noorden van Nigeria zijn op Eerste Kerstdag 11 christelijke mannen onthoofd door Islamitische Staat in West Afrika (ISWAP). De slachtpartij zou zijn bedoeld als waarschuwing voor christenen wereldwijd en om de dood van IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi te wreken.

Het gebouw van de Christ Holy Church International in Nimbo, in het zuid-oosten van Nigeria, dat in april 2016 werd aangevallen door islamitische herders van de Fulani-minderheid. Beeld STEFAN HEUNIS / AFP
Het gebouw van de Christ Holy Church International in Nimbo, in het zuid-oosten van Nigeria, dat in april 2016 werd aangevallen door islamitische herders van de Fulani-minderheid.Beeld STEFAN HEUNIS / AFP

In een video die donderdag op sociale media zou zijn verspreid door Amaq, het persbureau van IS, zou te zien zijn hoe mannen in beige uniformen met zwarte maskers achter een rij geblinddoekte mannen staan en vervolgens tien mannen onthoofden en een elfde man doodschieten. De authenticiteit van de video kon volgens de internationale persbureaus nog niet worden bevestigd.

Het is voor het eerst dat IS op deze manier aandacht trekt met een onthoofdingsvideo vanuit Nigeria. In 2014 en 2015 maakte IS vanuit het kalifaat in Syrië en Irak vaker gebruik van deze gruwelijke propagandavorm met als een van de bekendste voorbeelden de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley in 2014.

Toename islamitische terreur

In Nigeria neemt de islamitische terreur weer toe nadat de Nigeriaanse overheid in 2016 nog kortstondig beweerde de belangrijkste terreurorganisatie Boko Haram verslagen te hebben. Die claim bleek voorbarig omdat in datzelfde jaar ISWAP zich afsplitste van Boko Haram. Sindsdien beconcurreren beide organisaties elkaar met wreedheden.

Eerder deze maand heeft ISWAP nog vier hulpverleners ontvoerd en vermoord in het noordoosten van Nigeria. Op Kerstavond vielen zeven doden toen strijders van de rivaliserende terreurgroep Boko Haram in Nigeria een christelijk dorp binnenvielen. Dit dorp bevindt zich vlak bij Chibok in de noordelijke provincie Borno, waar in 2014 276 christelijke schoolmeisjes werden ontvoerd door de terreurgroep.

Op een andere video die eerder deze maand werd verspreid door ISWAP worden gevangen mannen aan het woord gelaten die vertellen hoe ze zijn ontvoerd vanuit de steden Maiduguri en Damaturu in de provincie Borno. Zij vragen de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari om hulp en beschuldigen hem er tevens van te weinig te doen aan de toenemende bedreigingen aan het adres van christenen in Nigeria.

null Beeld

Nigeriaanse overheid machteloos

De Nigeriaanse overheid staat al jaren machteloos tegenover de islamitische terreurgroepen. Sinds de opkomst van Boko Haram in 2009 zijn al meer dan 30 duizend doden gevallen in het noordoosten van Nigeria en in de buurlanden rondom het meer van Tsjaad: Niger, Kameroen en Tsjaad.

Sinds de val van het kalifaat in Syrië en Irak rukt de islamitische terreur ook verder op vanuit de Sahel richting West-Afrika. Vanuit Mali en Libië zijn terreurgroepen opgekomen die zich hebben aangesloten bij het aan Al Qaida gelieerde Jamaat Nusrat al-Islam wal Muslimeen (JNIM) of Islamitische Staat in de Grotere Sahara (ISGS). Deze terreurbewegingen zoeken nieuwe financieringsmogelijkheden in West-Afrika en weten vooral te rekruteren onder leden van de achtergestelde etnische minderheid Fulani die door de gehele Sahel trekken met hun kuddes.

In de regio dwars door het hart van Nigeria, de zogeheten Middle Belt, raken deze islamitische herders steeds vaker in conflict met boeren over het gebruik van vruchtbare grond. Omdat de boeren in deze regio vaak christenen zijn, dreigt dit conflict steeds meer over religieuze lijnen te worden uitgespeeld.

Meer over