Is Obama's lievelingshamburger wel de lekkerste?
De lievelingshamburgerketen van president Obama, Five Guys, gaat Nederland gebruiken als springplank om de rest van de wereld te veroveren. De snelgroeiende leverancier van 'kwaliteitshamburgers', die volgend jaar het eerste Nederlandse filiaal opent, heeft besloten in Amsterdam het internationale kantoor te vestigen. Maar is de Five Guys-burger wel de lekkerste? Op jacht in Miami, New York én Obama's Chicago naar de lekkerste kwaliteitshamburger.
Want Five Guys, in 1986 in Virginia begonnen door Jerry en Janie Murrell en hun vier zonen, is beslist niet de enige hamburgernieuweling in de VS die zaagt aan de poten van marktleiders McDonalds, Burger King en Wendy's.
Samen met de New Yorkse concurrent Shake Shack heeft Five Guys iets ongewoons voor elkaar gekregen. Van Washington en Chicago tot Londen staan klanten in de rij, tot op straat, voor een duurdere hamburger die vers en sappig is. Dus niet ingevroren. Maar internationaal stellen de ketens nog niks voor. Zo heeft Five Guys naast zo'n duizend restaurants in de VS en Canada, maar 28 filialen in Groot-Brittannië.
Met de komst van Five Guys kunnen Nederland en de rest van Europa straks hun oordeel vellen over de vraag of de Amerikaanse hype rond de verse hamburger wel terecht is. 'We hebben besloten ons nu meer te richten op internationale groei', zegt Five Guys-woordvoerder Molly Catalano. 'Vanwege de centrale ligging van Amsterdam, zal hier ons internationale kantoor worden geopend. We zijn verder actief op zoek naar locaties voor restaurants in Nederland. Volgend jaar hopen we de eerste te openen. '
Hieronder vier bezoeken aan Amerikaanse ketens om te kijken of 's werelds machtigste man, al jaren een hamburgerfanaat, wel gelijk heeft:
1: BurgerFi, Washington Avenue, Miami. 75 filialen.
Bij de ingang staat een vader, met zijn twee jonge zoontjes, op het punt zijn 'hamburgertempel' te betreden. Gisteren waren ze ook al in BurgerFi. Met één voet op de drempel: 'Sir, hier moet u écht binnenkomen, hun hamburgers zijn echt 'the bomb'."
De verkoopster had net uitgelegd dat de combinatie hamburger én esdoornsiroop, in de BAD-burger (Breakfast All Day), beslist niet vreemd was. 'Probeer het', zegt ze met dodelijke ernst. Proberen? Pardon? Een hamburger met pannenkoekstroop?
De gewone BurgerFi-burger die na een kleine tien minuten mag worden afgehaald - voor een hormoonvrije gourmetburger moet men geduld hebben - heeft één voordeel: hij vervalt niet in chaos.
Het broodje is steviger dan die van de concurrenten en de onderkant houdt zich kranig onder het gewicht van de warme 'patty'. BurgerFi claimt dat hun vlees afkomstig is van de beste ranches van het land. 'Waar het vee vrij kan rondlopen', aldus het bedrijf. 'Waar het gras kan eten en berglucht kan inademen. En goed wordt behandeld'.
Het zal wel de reden zijn waarom het vlees zo mals is. In plaats van de stugge vleesschijf die de marktleiders serveren. Een speciale saus doet de rest. De observatie van BurgerFi kon niet raker: 'Er zijn meer simpele manieren om een hamburger op een broodje te zetten. Maar ze zijn beslist niet beter.'
Wordt het niet tijd, is de gedachte al na twee happen, dat Barack Obama een BurgerFi binnenloopt? De dichtsbijzijnde bevindt zich op nog geen 10 kilometer van het Witte Huis, in Silver Spring, Maryland.
2: Shake Shack, Ohio Street, Chicago. 66 filialen.
Het is dat ze er zo netjes uitzien, en zo geduldig. En het restaurant een trendy uitstraling heeft. Anders zou je denken dat al die mensen die in downtown Chicago in de rij staan, de hele dag door, daklozen zijn die zich hebben opgesteld bij een gaarkeuken.
Shake Shack zag het licht in 2004, zo'n 18 jaar na Five Guys, en overal trekt het drommen hamburgerlovers. Bij de vestiging om de hoek van Times Square in New York, is het beeld niet anders. Terwijl er een Five Guys om de hoek is.
Wie een mooie ronde designburger verwacht, komt bij Shake Shack bedrogen uit. Het broodje ziet er een tikkeltje slordig uit, met volop deukjes. Het is ook dikker en zoeter dan die van de concurrenten. 'Is hier nou al dat gedoe over?', bekruipt menigeen het gevoel bij de eerste aanblik. Maar het gaat om de smaak. Fluweelzacht op de tong, niet droog (vanwege de ShackSauce) en kakelvers zijn de kenmerken van deze hamburger.
De vederlichte smaak komt voor een deel doordat het vlees, in tegenstelling tot Five Guys, altijd medium wordt gebakken. Het broodje valt gelukkig ook niet uit elkaar, na de eerste happen. Anders: pak een mes en snij het gewoon door midden om een 'bloedbad' te voorkomen.
3: Five Guys, 42nd Street, New York. 1.100 filialen.
Het idée dat je een 'verantwoorde' hamburger eet, gemaakt van koeien die hun hele leven gezellig in de wei hebben gelopen zonder antibiotica, speelt niet bij Five Guys. Ze geven het ook gewoon toe.
Het is de reden waarom je in elk filiaal, zoals deze in New York, een divers publiek aantreft. Van toeristen en omwonenden tot kantoorlui die voor de lunch voor een hamburger kiezen. De keten loopt ook niet te koop met de kleur groen, in tegenstelling tot BurgerFi en Shake Shack. Hardrood en wit zijn de bedrijfskleuren.
Chaos overheerst op het bord bij Five Guys. Fors, kwetsbaar en behoorlijk lelijk, schiet het door het hoofd na de folie te hebben opengemaakt. 'Hoe eet je in hemelsnaam dit broodje op zonder een kliederboel ervan te maken?' En het wordt oorlog. Al na een paar happen blijkt dat de onderste helft van het broodje het heeft begeven. De dikke tomaatschijf helpt ook niet echt om de boel bij elkaar te houden.
Maar net als bij de bovenstaande concurrenten, valt op de smaak niets af te dingen. Al heb je het gevoel hier ongezonder te eten. Vol en vet van smaak is ook, net als bij Shake Shack, de handgesneden patat. Streng bekritiseerd ooit, vanwege de vele calorieën, door het blad Men's Health. Aan de andere kant: een keertje in de week kan toch helemaal geen kwaad?
lockquote class="twitter-tweet" lang="nl">
The most sinful yet the most delicious burger I've ever eaten!!! YUMMMMMM!!! Five Guys burgers London...fantastic. pic.twitter.com/pK23EIhOS0
— Ram Kapoor (@RamKapoor) 27 september 2017
4: Denny's, Collins Avenue, Miami Beach.
Denny's, met IHOP een van de grootste ontbijt- en lunchketens in de VS, schittert internationaal door afwezigheid. Niet alle landen hebben immers zo'n grote ontbijttraditie als de VS. 'Zou je dat nou wel doen?', wordt in Nederland al snel gevraagd als je voor de tweede achtereenvolgende dag een ei eet. Helemaal als er ook bacon aan te pas komt.
Denny's ('America's Diner) besteedt de laatste jaren veel meer aandacht aan de hamburgerkaart. Vooral omdat het, met zo'n 40 miljard euro, een enorme groeimarkt is in de VS. Alle burgers, van de Spicy Sriracha tot de Bourbon Bacon, zien er opvallend keurig uit. Mooi rond sesambroodje, prima vlees en wie gezond wil doen gooit er wat advocado of champignon's tussen.
'U kunt ook kiezen voor meer gezonde opties , zoals een vegetarische burger met apart wat fruit erbij', houdt Denny's de klanten voor. 'Zonder extra kosten.' Omdat Denny's meer een restaurant is dan een fastfoodketen, betaal je hier wat meer voor een betere hamburger. Eentje die zeker niet onderdoet voor de trendy concurrenten.
Handig: de calorieën staan er mooi bij. zoals de Bacon Advocado Burger: tussen de 1.010 en 1.480. Het nadeel van Denny's is dat de menukaart zo uitgebreid is, dat je in de verleiding komt om gauw nog iets extra's te bestellen. Een tafel verder bestelt een man, toch al niet de slankste, met zijn vriendin een portie pannenkoeken erbij. Met schijfjes banaan erop, dat weer wel.