Column

Is Max Verstappen een vluchteling?

Max Verstappen is sinds deze week ook vluchteling. Een rijkeluisvluchteling of fiscale vluchteling. De F1-coureur vlucht niet zoals de Syriërs en Eritreeërs voor bommen en terreur. Hij wil zich alleen niet laten grijpen door de belastingdienst. Hij trekt ook niet door maisvelden naar zijn vluchtbestemming, maar vliegt er first class naartoe.

Max Verstappen op het circuit van Zandvoort. Beeld anp
Max Verstappen op het circuit van Zandvoort.Beeld anp

Maandag liet de racende tiener Max Verstappen aan het Algemeen Dagblad weten dat hij naar het prinsdom Monaco verhuist - niet omdat de belasting daar zo laag is maar omdat het volgens zijn manager zo'n mooi gebied is. Sporthelden zijn rolmodellen, maar ze deinzen er niet voor terug de boel te bedotten. Vader Verstappen woonde ook zeven jaar in Monaco toen hij een F1-auto bestuurde, maar hij wist niet hoe snel hij 'uit het mooie gebied' moest terugkeren toen de grote geldstroom opdroogde. Daarna koos hij overigens voor een woonadres in België, waar hij zijn kapitaaltje niet door box 1, 2 en 3 hoeft te laten plunderen.

Volgens de officiële gegevens verdient Max Verstappen met herrie maken en zijn leven op het spel zetten dit jaar 453 duizend euro. Dat is 37 duizend euro per maand. Als hij in Nederland zou wonen, had hij daarvan de helft naar de fiscus gebracht. Dat vinden sporters weggegooid geld. Of zoals tennisser Sjeng Schalken tien jaar geleden zei: 'Ik heb vooral om fiscale redenen voor Monaco gekozen. Het geeft me geen goed gevoel in Nederland belasting te betalen. Ik gebruik nauwelijks de voorzieningen.'

Dat was tenminste eerlijk, maar niet minder asociaal. Ook topsporters rijden over de Nederlandse wegen en maken gebruik van de Nederlandse politie als wordt ingebroken. Ook zullen ze zelf - en misschien in de toekomst hun kinderen - gebruikmaken van het onderwijs hier. Als Verstappen morgen in volle vaart tegen een muur aanrijdt en ook zelf in de kreukels ligt, zal hij vrijwel zeker een beroep doen op allerlei publieke voorzieningen.

Verstappen zal de volgende jaren misschien wel miljoenen verdienen - wereldkampioenen als Vettel en Hamilton halen met gemak een inkomen van 50 miljoen euro per jaar - en wil daarvan niet de helft aan de fiscus afdragen. Als hij de baas van Starbucks of Apple was geweest was het hele land over hem heen gevallen vanwege deze belastingontwijking. Daar maakt geen Kamerlid zich druk over, want hij is een sportheld. Die mag zijn verdiensten in het casino van Monte Carlo verbrassen, er een jacht van kopen of met een domme investering in een varkensboerderij verspelen. Hij hoeft niet de collectieve voorzieningen te bekostigen in zijn vaderland.

Verstappen heeft zijn verblijfsvergunning nog niet gekregen. Hopelijk wordt de prins verstandig en wijst hij het asielverzoek af omdat de Nederlander een economisch vluchteling is wiens leven alleen door zijn hobby in gevaar wordt gebracht.

Misschien kan Monaco daarvoor in de plaats wat Syriërs en Eritreeërs helpen.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

undefined

Meer over