Nieuws

IS-leider West-Afrika (en zoon van Boko Haram-oprichter Yusuf) gedood

De leider van Islamitische Staat in de West-Afrikaanse Provincie (ISWAP), Abu Musab al-Barnawi, is dood. Het Nigeriaanse leger bevestigde het overlijden van de zoon van de oprichter van Boko Haram, waar ISWAP zich van afsplitste, maar gaf verder geen details vrij.

Abu Musab al-Barnawi Beeld AP
Abu Musab al-BarnawiBeeld AP

Na de afsplitsing van Boko Haram enkele jaren geleden, is ISWAP met naar schatting 3.500 tot 5.000 strijders en toenemende invloed in omringende landen, een van de belangrijkste islamitische terreurorganisaties in de Sahel-regio.

‘Ik kan met autoriteit bevestigen dat Abu Musab dood is’, zei Lucky Irabor, een topambtenaar van het ministerie van Defensie, donderdag in de hoofdstad Abuja. Volgens de Franse terreurexpert Vincent Foucher zou al-Barnawi al in augustus gewond zijn geraakt bij een gevecht met strijders van Boko Haram en in september zijn overleden, zo meldt persbureau Reuters. ISWAP heeft de dood van zijn leider niet bevestigd. Het zou niet voor het eerst zijn dat terreurleiders in de regio ten onrechte worden doodverklaard.

Al-Barnawi was de zoon van de oprichter van Boko Haram, Mohammed Yusuf die een kalifaat in het noorden van Nigeria nastreefde. Nadat Yusuf in 2009 door het Nigeriaanse leger werd vermoord, ontwikkelde Boko Haram zich onder zijn opvolger Abubakar Shekau tot de wreedste islamitische terreurorganisatie ter wereld. In 2014 verwierf de organisatie internationale bekendheid met de ontvoering van 270 christelijke schoolmeisjes in Chibok. In het afgelopen decennium zijn honderden zelfmoordaanslagen en terreuraanvallen gepleegd, waarbij ook gematigde moslims en moskeeën niet werden gespaard. Zeker 40 duizend burgers werden daarbij al gedood en 2,3 miljoen mensen sloegen op de vlucht voor het geweld dat ook buurlanden Kameroen, Tsjaad en Niger bereikte.

Wraak

In 2015 zwoer Boko Haram trouw aan Islamitische Staat (IS), maar een deel van de organisatie splitste zich een jaar later af als ISWAP. Die organisatie maakte zich eveneens schuldig aan gruwelijke terreurdaden. Zo werden met Kerstmis 2019 elf christelijke Nigerianen onthoofd om de dood van IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi te wreken.

Al-Barnawi, die Boko Haram al eerder verliet uit onvrede over de extreme wreedheden tegen de bevolking onder zijn vaders opvolger Shekau, werd eind 2019 benoemd tot de nieuwe leider van ISWAP. In mei van dit jaar blies Shekau zich op toen hij in een hinderlaag was gedreven door ISWAP. Met zijn dood kalfde het belang van Boko Haram, dat na de opsplitsing was doorgegaan onder de naam Jama’tu Ahlis Sunna Lidda’awati wal-Jihad (JAS) nog verder af ten gunste van ISWAP.

Al-Barnawi is de derde belangrijke terreurleider in de regio die werd gedood, in slechts een half jaar tijd. Nadat eerst Shekau was uitgeschakeld maakte Frankrijk in september ook bekend dat zij de leider van Islamitische Staat in de Grotere Sahara (ISGS) hebben gedood. De 48-jarige ISGS-leider Adnan Abu Walid al-Sahrawi voerde eenzelfde strategie als ISWAP, waarbij burgers meer bescherming en diensten krijgen en vooral militaire doelwitten worden gekozen. ISGS is vooral actief in Mali, Burkina Faso en Niger, waar het met aan Al Qaida-gelieerde terreurbewegingen strijdt om de macht. Onbekend is in hoeverre ISWAP en ISGS met elkaar samenwerken.

Meer over