'IS-leider die betrokken was bij aanslagen Parijs gedood'

De internationale strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië werpt steeds meer vruchten af. Volgens het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, is ten minste één IS-leider gedood die betrokken was bij de bloedige aanslagen in Parijs van enkele weken geleden.

Redactie
De Syrische grensplaats Kobani na een luchtaanval door de Westerse coalitie. Archiefbeeld. Beeld reuters
De Syrische grensplaats Kobani na een luchtaanval door de Westerse coalitie. Archiefbeeld.Beeld reuters

Het Pentagon deelde dinsdag mee dat Charaffe al-Mouadan is omgekomen bij een luchtaanval aan de vooravond van de kerstdagen. De Fransman was een van de aanvoerders van IS in Syrië en onderhield contact met Abdelhamid Abbaaoud. Deze laatste, een Belgische staatsburger, was nauw betrokken bij de slachtpartij in het Parijse muziekcentrum Bataclan en andere uitgangscentra. Hij kwam om het leven bij een actie van de Franse politie.

Een autobom van IS ontploft bij de Iraakse stad Sinjar. Beeld NY Times
Een autobom van IS ontploft bij de Iraakse stad Sinjar.Beeld NY Times

'Tien IS-leiders gedood'

Volgens de Amerikaanse legerleiding zijn de afgelopen maand bij luchtaanvallen door straaljagers en onbemande gevechtsvliegtuigen tien IS-leiders om het leven gekomen. Pentagon-woordvoerder kolonel Steven Warren zei dat 'enkele' gedode IS-strijders betrokken waren bij de aanslagen in Parijs, die in totaal aan 130 mensen het leven kostten. Volgens Warren zijn ook IS-strijders gedood die van plan waren aanslagen te plegen in het Westen. Onder hen is een zekere Abdel Kader Hakim, die ook banden zou hebben gehad met het terroristische netwerk in Parijs. Hij kwam om het leven bij een luchtaanval in de Iraakse stad Mosul.

De andere gedode IS-leiders zouden behoren tot het middenkader van de terreurgroep. 'De kop van de slang is nog niet afgehakt,' aldus Warren.

Uit IS-gebied komen ook berichten over onderlinge afrekeningen. Strijders die niet betrouwbaar worden geacht, zijn hun leven niet zeker. Vooral buitenlanders zouden omgebracht worden omdat ze beschouwd worden als deserteurs in spe. Slecht nieuws voor IS is ook de terreinwinst die de internationale coalitie boekt ten koste van de terreurgroep. De Iraakse premier Haider al-Abadi bracht dinsdag onder zware bewaking een bliksembezoek aan Ramadi, een grote stad die de afgelopen dagen werd heroverd. De verdrijving van IS uit Ramadi werd door de Amerikaanse minister van Defensie Carter toegejuicht als 'een belangrijke stap voorwaarts' in de strijd tegen IS. Het gevaar is evenwel niet geweken.

Baard

IS-strijders scheren hun baard af en mengen zich onder de bevolking. Ook hebben ze bermbommen en andere explosieven achtergelaten. In buitenwijken wordt nog sporadisch gevochten, zeiden zegslieden van het Iraakse leger gisteren. De Iraakse premier werd welkom geheten door landgenoten die zwaaiden met buitgemaakte IS-vlaggen.

'Ons leven was een hel', zei een inwoner tegen The New York Times, sprekend over de afgelopen negen maanden dat de stad in handen was van IS. Gesterkt door het succes in Ramadi, kondigde al-Abadi aan dat de volgende slag gevoerd zal worden om Mosul. De op een na grootste stad van Irak is al anderhalf jaar in handen van IS. Feit is dat het zelfverklaarde 'kalifaat' van IS in zowel Irak als Syrië steeds verder inkrimpt. Ook de economische positie van de terreurgroep is verslechterd. Russische luchtaanvallen van de afgelopen weken op olie-installaties in Syrië betekenen een aanzienlijk verlies aan inkomsten.

Mensen in India protesteren na de aanslagen in Parijs tegen het geweld van IS. Beeld epa
Mensen in India protesteren na de aanslagen in Parijs tegen het geweld van IS.Beeld epa
Meer over