'IS-kalifaat afgelopen jaar 14 procent kleiner geworden'

Het grondgebied in handen van Islamitische Staat (IS) is het afgelopen jaar aanmerkelijk gekrompen. Het kalifaat in Syrië en Irak werd ongeveer 12.800 vierkante kilometer kleiner, aldus defensiespecialisten van het Britse IHS Jane's Terrorisme en Opstand Centrum (JTIC).

Redactie
Soldaten van het Iraakse leger ten oosten van de stad Ramadi. Dinsdag ging opende het leger een offensief tegen de door IS gecontroleerde stad in Irak. Beeld afp
Soldaten van het Iraakse leger ten oosten van de stad Ramadi. Dinsdag ging opende het leger een offensief tegen de door IS gecontroleerde stad in Irak.Beeld afp

De militanten hebben op dit moment ongeveer 78 duizend vierkante kilometer in handen en dat is 14 procent minder dan begin 2015. In Syrië verloren de extremisten vooral terrein aan Koerdische strijders. In Irak werden de terroristen onder andere verjaagd uit de stad Tikrit en verloren zij de controle over belangrijke olievelden.

Niettemin wist IS zijn grondgebied op enkele plekken uit te breiden. De extremisten slaagden erin vanuit het oosten, via de stad Palmyra, verder door te dringen tot het hart van Syrië. Een andere belangrijke overwinning betrof de verovering van Ramadi, de hoofdstad van de provincie Anbar honderd kilometer ten wensen van Bagdad, in mei.

Maar die aanwinst kan IS zomaar weer kwijtraken. Het Iraakse leger is dinsdag begonnen aan een offensief bij Ramadi om ook die stad op IS te heroveren. Dat meldde de woordvoerder van Iraakse speciale eenheden. Het Iraakse leger riep zondag iedereen in Ramadi op binnen 72 uur de stad te verlaten.

Hoogtijdagen IS voorbij?

Steeds meer mensen - ook IS-strijders - proberen de hoofdstad van het kalifaat, Raqqa, te verlaten. Maar ook in Mosul, die andere belangrijke IS-stad, lijken de hoogtijdagen voorbij (+).

Toch moet het Westen niet te vroeg juichen. IS graaft zich in, gaat in het offensief en controleert nog altijd Raqqa en Mosul. Zolang dat laatste niet verandert, blijft het kalifaat aantrekkelijk voor jihadi's.

Het grondgebied in handen van IS in kaart gebracht. Groene regio's hebben de militanten in 2015 veroverd, rode gebieden verloren. Donkergrijze gebieden zijn onveranderd in IS-handen gebleven. Beeld IHS Conflict Monitor
Het grondgebied in handen van IS in kaart gebracht. Groene regio's hebben de militanten in 2015 veroverd, rode gebieden verloren. Donkergrijze gebieden zijn onveranderd in IS-handen gebleven.Beeld IHS Conflict Monitor
Meer over