Is imagostress een nieuw luxeprobleem?

Liefst 60 procent van de bankiers heeft last van imagostress. Gek genoeg is nooit geklaagd over gewetensstress.

Het is een kanshebber voor het woord van het jaar 2012: imagostress. Na de big deals en big bonuses zijn de bankiers teruggekeerd naar hun moerstaal. In de haute finance is de angst voor het verlies van status een grotere stressfactor dan te lange werkdagen, te hoge werkdruk of te weinig waardering van collega's of bazen.

Volgens een onderzoek van de FNV lijdt 60 procent van de bankiers aan imagostress. Ze hebben het gevoel dat ze zich moeten verdedigen tegen het negatieve beeld dat ze zakkenvullers zijn en schuldig aan de crisis waardoor andere mensen op straat staan en hun hypotheek niet meer kunnen aflossen. Hun status heeft daardoor een lelijke knauw gehad.

'Iedereen, behalve Jezus, heeft behoefte aan status', schreef de filosoof Alain de Botton. 'Wie het heeft, voelt zich geborgen en geliefd. Wie het niet heeft, voelt zich een nobody.' Vadertje Drees heeft er helaas nooit bij nagedacht dat veel mensen niet alleen werken voor geld maar ook voor aanzien. Toen hij de AOW invoerde, werd gedacht dat iedereen na zijn 65ste verjaardag niets liever wilde dan een luie stoel met koffie en de krant.

Dat vijftig jaar later mensen zich na hun pensionering juist nog meer opgejaagd voelen omdat ze ineens op een heel andere manier hun status moeten ophouden, is sowieso al een reden de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen.

Toen ING-topman Jaap van Rijn na zijn afscheid voor het eerst op een doordeweekse dag met zijn tennisracket door Katwijk fietste, voelde hij zich een 'nietsnut'. Binnen de kortste keren had hij een eindeloze reeks van bijbanen. Om dezelfde redenen zingen steenrijke rockers op hun 80ste jaar over hun liefde voor meisjes van 16 en duiken ex-voetbalsterren in een wespennest als dat van Ajax.

Zakenbankiers zijn een kwart eeuw lang de gevierde jongens geweest. Ze werden benijd vanwege hun torenhoge bonussen, waarmee ze zich naast de nieuwste Porsche het lidmaatschap van de privé-golfclub of de plek in de sky-box van Ajax konden permitteren. En nu moeten ze soms plaatsnemen tussen het gepeupel in vak 412 van de Arena of hun handicap bijwerken op de openbare golfbaan. Dat is een deuk in hun prestige en leidt tot imagostress.

Helaas heeft de FNV nooit geprobeerd uit te zoeken of bankiers vijf of tien jaar geleden misschien last hadden van gewetensstress toen ze nog vrijuit konden graaien in de bonuspotten. Waarschijnlijk zou nog geen 5 procent dat een probleem hebben gevonden.

Het woord imagostress moet zieleknijpers in de handen doen wrijven. Voorlopig is het een luxeprobleem van een groep die nog geen slapeloze nachten heeft van baan of de hypotheek.

Reageren? p.dewaard@Volkskrant.NL

undefined

Meer over