Is het orgasme een vorm van spiritualiteit?

Frank: Uiterst spiritueel, de vragen die zijn binnengekomen na onze lezersoproep van vorige week! ‘Bent u het met mij eens dat het orgasme de meest eenvoudige, sociale en onschadelijke (en uiteraard: niet-religieuze) vorm van spirituele ervaring vertegenwoordigt?...

Door Maarten Meester en Frank Meester

Maarten: Deze lijkt mij relevanter. ‘Ik zou het op prijs stellen om een literatuuroverzicht te krijgen van publicaties over spiritualiteit die door de broers Meester goed zijn bevonden!’, schrijft Tjitte P. Kamminga, woonplaats onbekend.

Frank: Dan combineren we de beide vragen toch. Welke door ons goedgekeurde publicaties die een antwoord geven op de vragen van de heer Hulspas kan de heer Kamminga het beste lezen? Ik denk direct aan Les larmes d’Eros van Georges Bataille.

De Franse denker toont aan dat niets zo gecompliceerd, asociaal en schadelijk is als het orgasme. Neem alleen al het feit dat de Fransen van ‘la petite mort’ spreken. En hoezo niet-religieus? Ik raad het werk van Aleister Crowley aan. Deze Engelse occultist noemde zichzelf de antichrist, de profeet van een nieuwe religie, en met een verwijzing naar de Openbaring van Johannes The great beast 666.

Crowley en zijn medegelovigen hadden rituele seks en mengden het mannelijke zaad en de vrouwelijke afscheiding tot een elixer. Hoe meer religie iets verbiedt, des te lekkerder we het vinden, dus. Wat de vraag oproept of ietsisten wel kunnen genieten van seks; de god Iets verbiedt immers niets.

Maarten: De heer Kamminga vroeg om publicaties over spiritualiteit die door de broers Meester goed zijn bevonden. Ik keur de voorgaande publicaties af. Lees liever Immanuel Kants Träume eines Geistersehers, erläutert durch Träume der Metaphysik, de grote afrekening met de ziener Emmanuel Swedenborg. Of de in 2005 verschenen Encyclopedia of Gnosis & western Esotericism. Het eerste naslagwerk dat op een wetenschappelijk verantwoorde wijze schrijft over verschijnselen als alchemie, new age, tarot, spiritisme; over esoterici als Madame Blavatsky, Gurdjieff en L. Ron Hubbard.

Frank: Dat brengt me op nog een overeenkomst tussen spiritualiteit en orgasme: beide verliezen hun charme zodra je er een wetenschappelijke verhandeling over houdt. Als we maar diep genoeg in onszelf kijken, vinden we daar de goddelijke vonk, leren de gnostici. Boeken hebben we niet nodig.

Maarten: Ik zie de overeenkomst niet met het orgasme. Daarbij kunnen boekjes juist uitermate behulpzaam zijn.

Frank: Sommige boekjes wel. Maar de theoretische werken over dit onderwerp ontnemen je alle zin. Neem De metafysica van de geslachtelijke liefde van de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer. Hij ziet de seksuele drang als een uiting van de Wil tot leven, de Wil van de toekomstige generatie om geboren te worden.

We denken wel dat we een specifiek mens willen bezitten, maar dat is puur functioneel, opdat er seks plaatsvindt. Daarom voelt elke minnaar, nadat hij de grote taak eenmaal heeft volbracht, zich bij de neus genomen, want de waan waarmee de soort het individu heeft bedrogen, is nu verdwenen.

Mij ontgaat de lust. Voortreffelijk idee dus, die Maand van het Orgasme, maar laten we wel voorkomen dat de organisatie dezelfde fouten maakt als die van de Maand van de Spiritualiteit. Graag minder lezingen en theoretische beschouwingen, en meer op de praktijk gerichte happenings, als je begrijpt wat ik bedoel.

Maarten: Ik begrijp precies wat je bedoelt. Ik had de vraag niet willen beantwoorden door haar discreet uit de weg te gaan. Maar nu verplicht je me ronduit te zeggen dat ik weiger het orgasme als een vorm van spiritualiteit te zien. Spiritualiteit heeft alles te maken met het besef dat je onderdeel uitmaakt van een groter geheel, de kosmos. Bij het orgasme richt de mens zich alleen op zichzelf en zijn eigen lusten. Hij maakt van de ander een object, een lustobject.

Frank: Jij doet het net zo lief met een opblaaspop? Juist dat de ander een levend, observerend wezen is dat ook opgewonden raakt van jou, maakt het extra opwindend.

Maarten: Hoe spiritueel is een zeekoe of een stier? Als we het orgasme tot spiritualiteit verheffen, kennen dieren ook spiritualiteit. Overigens bedenk ik me nu dat de Week van het Orgasme al bestaat: de Kamasutrabeurs.

Meer over