Is Groot-Brittannië nog wel christelijk? Verbod op gebed voor raadsvergadering

Is Groot-Brittannië nog wel een christelijke natie? Deze kwestie speelt op omdat een rechter heeft bepaald dat gemeenteraadsvergaderingen niet vooraf behoren te gaan door gebeden. Zelfs koningin Elizabeth heeft zich in het debat gemengd door te stellen dat de rol van de Anglicaanse kerk, waarvan zij het hoofd is, juist wordt ondergewaardeerd.

Patrick van IJzendoorn
Koningin Elizabeth, hoofd van de Anglicaanse kerk. Beeld reuters
Koningin Elizabeth, hoofd van de Anglicaanse kerk.Beeld reuters

Vier jaar lang zag gemeenteraadslid Clive Bone er tegenop de vergaderingen in het stadhuis van Bideford bij te wonen. Alvorens te discussiëren over zwembaden, parkeervergunningen en bestemmingsplannen vroegen zijn collega's geestelijke bijstand in de vorm van een gebed. Tot zijn ontsteltenis bleek dit gebruik niet beperkt te zijn tot het stadje in Noord-Devon. In de helft van alle Britse gemeentehuizen klinkt het Onze Vader.

Rechter
In plaats van een koptelefoon op te zetten of even naar de wc te gaan, besloot de Liberaal-democraat deze traditie met behulp van de National Secular Society aan te vechten bij de rechter. Afgelopen vrijdag kreeg Bone, inmiddels ex-raadslid, gelijk. Hoewel de rechter Bone's claim dat zijn mensenrechten waren geschonden afwees, bepaalde hij dat gemeenten geen statutaire bevoegdheid bezitten om God te betrekken bij raadsvergaderingen.

Deze uitspraak zorgde voor een discussie over het christelijke karakter van Groot-Brittannië. De antichristelijke Richard Dawkins probeerde het hete ijzer te smeden door te melden dat veel Britten die zich christelijk noemen niet eens de titel van het eerste boek uit het Nieuwe Testament kunnen noemen. Dit verleidde de priester Giles Fraser ertoe de bioloog tijdens een radiogesprek te vragen of hij de volledige titel van Darwins On the origin of species kent. Dat bleek niet het geval.

Essentieel
De christelijke tegenaanval werd geleid door Sayeeda Warsi, de voorzitter van de Conservatieve Partij en enige moslim in het kabinet. Tijdens een bezoek met zes collega-bewindslieden aan de Paus zei ze dat het christendom een essentieel deel van de Britse natie is en ook van haar eigen jeugd.

Dit bleek de opmaat voor een opmerkelijke interventie van de koningin. In Lambeth Palace, het Londense onderkomen van de aartsbisschop, prees ze ten overstaan van de leiders van alle wereldreligies de rol van het christendom en andere geloven binnen de Britse samenleving.

Meer over