IS executeert burgers in belegerde stad in Syrië

Islamitische Staat (IS) heeft in het noorden van Syrië enkele dorpen aangevallen en zeker 24 burgers geëxecuteerd. Dat heeft het Syrische Observatorium voor Mensenrechten vrijdag verklaard.

Koerdische strijdkrachten rukken op richting Manbij. Beeld afp
Koerdische strijdkrachten rukken op richting Manbij.Beeld afp

De militanten vielen dorpen aan in de buurt van de stad Manbij die zij voor een deel nog steeds in handen hebben. In het dorp al-Bauir doodden zij binnen een etmaal 24 inwoners. De reden daarvan is niet duidelijk. Het observatorium baseert zich op een netwerk van informanten in Syrië.

Sinds 31 mei zijn Koerdische milities, gesteund door luchtaanvallen van de coalitie, bezig met een offensief om de noordelijk-gelegen stad Manbij in te nemen. Ze hebben de stad grotendeels omsingeld.

Koerdische milities hebben strijders van Islamitische Staat meerdere malen laten weten dat ze uit Manbij mogen vertrekken zodra ze burgers van Manbij vrij laten om hetzelfde te doen.

Bij luchtaanvallen die donderdag plaatsvonden in het nabijgelegen dorp al-Ghandour zijn volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten ten minste 28 burgers om het leven gekomen, onder wie zeven kinderen. Van nog eens dertien mensen die omkwamen kon niet worden vastgesteld of het IS-strijders of burgers waren.

Vergelding

Al-Ghandour ligt 24 kilometer ten noordoosten van Manbij, op de route naar IS' 'hoofdstad' Raqqa. Met de inname van Manbij hoopt de coalitie IS af te sluiten van de laatste route naar Turkije.

In delen van Manbij is een schat aan informatie over Islamitische Staat gevonden, zo laat een kolonel van het Amerikaanse leger weten, die de vondst een 'big deal' noemde.

Woensdag kwamen in Qamishli, een Koerdische stad ten oosten van Manbij, 44 mensen om het leven door een zelfmoordaanslag die opgeïst werd door Islamitische Staat. Volgens de Koerden gaat het om een vergelding voor hun poging Manbij in te nemen.

Meer over