Is er hoop voor de burgerrechtenstrijd in Amerika?

De strijd voor burgerrechten in de VS is nog niet voorbij, blijkt uit recente incidenten van politiegeweld.

null Beeld ap
Beeld ap

I have a dream, sprak Martin Luther King vijftig jaar geleden vanaf de trappen van het Lincoln-monument in Washington. Sindsdien is er veel van zijn droom uitgekomen. Maar de strijd voor de burgerrechten is niet voltooid, blijkt uit een reeks pijnlijke gevallen van buitensporig politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.

De incidenten vallen deels te verklaren uit de bijzondere omstandigheden waaronder Amerikaanse politieagenten moeten werken. De Verenigde Staten zijn nu eenmaal een land waar veel burgers een wapen hebben. Het resultaat daarvan is dat de drempel voor het gebruik van vuurwapens door de politie veel lager ligt dan in landen die een streng wapenbeleid hebben.

Daarbij komt dat de politie vaak moet opereren in armoedige wijken waar de autoriteiten maar weinig greep op hebben en waar geweld, ook tussen zwarten onderling, aan de orde van de dag is. In een dergelijke omgeving loopt ook politiegeweld sneller uit de hand.

Toch laat vooral de dood van Eric Garner, een zwarte New Yorker die stierf nadat een politieagent hem in de wurggreep had gehouden, zien dat er meer aan de hand is. Zeker gezien het vergrijp waarop de agenten hem betrapten - illegale verkoop van sigaretten - was het geweld dat de agent toepaste volstrekt buiten proportie.

Volgens zwarte Amerikanen speelt daarbij racisme mee en die verdenking wordt bevestigd door onderzoeken: zwarten worden niet alleen veel vaker het slachtoffer van politiegeweld dan blanken, maar worden ook zwaarder bestraft voor eenzelfde vergrijp dan blanke Amerikanen.

Het vertrouwen van veel zwarten in het Amerikaanse rechtssysteem wordt nog verder ondermijnd doordat verscheidene agenten die van buitensporig geweld werden beschuldigd vrijspraak hebben gekregen of zelfs niet voor de rechter hoeven te verschijnen.

Daarom is het goed dat vertrekkend minister van Justitie Eric Holder, zelf een zwarte, heeft aangekondigd dat de FBI alsnog een onderzoek zal instellen naar de dood van Garner. Holder vindt dat Amerika de incidenten moet aangrijpen om de burgerrechtenstrijd nieuw leven in te blazen. Dat is een hoopvol teken.

Meer over