Is er echt een kracht die VVD'ers in opspraak brengt?

Is er echt een geheimzinnige, stille kracht die VVD'ers in opspraak brengt als er verkiezingen voor de deur staan, zoals minister Schippers suggereerde?

null Beeld ANP
Beeld ANP

En dan is er natuurlijk nog de mogelijkheid dat VVD-minister Schippers gelijk had en er écht zoiets is als 'een kracht' die bonnetjes en ander schadelijks aan het licht brengt, precies in verkiezingstijd.

Nu het verkiezingencircus weer is opgebroken, leek het me de moeite van het onderzoeken waard. Kun je De Kracht van Schippers terugzien in de statistieken? Komen er rond de verkiezingen écht meer schandalen aan het licht? Gelukkig verscheen deze week het jaaroverzicht van politieke integriteitskwesties van Vrij Nederland, een allervermakelijkste longlist van zuipende wethouders, bedriegende burgemeesters en corrupte Kamerleden, met liefde samengesteld door Bart de Koning en wetenschappers Leo Huberts en Muel Kaptein. Gewapend met Excel en de VN-lijst ging ik aan de gang.

En verhip. Inderdaad wordt de VVD nu en dan zwaar getroffen. Neem het rampjaar 2013. Liefst dertien liberale Kamerleden, burgemeesters, wethouders en andere dienaren liepen tegen uiteenlopende lampen. Ze declareerden ten onrechte meubels en reizen, sloten dubieuze deals met familieleden en vrienden, gingen ervandoor met de kas en zaten in de hotellobby te tongzoenen. De hele VVD ging mataglap. Alleen: dat jaar waren er geen verkiezingen.

Die waren er weer wel in, bijvoorbeeld, 2010. Maar wat er ook gebeurde: geen Kracht. Er waren geen bonnetjesaffaires, werden geen liberale wietplantages opgerold en zelfs zuipen, schelden en aan hun ambtenaren zitten, deden de VVD'ers dat jaar nauwelijks.

Zo kan ik nog wel even doorgaan: er zit in de cijfers domweg geen enkel verband tussen de affairedichtheid bij de VVD en de verkiezingskoorts in het land. Eerder heeft de VVD, volgens Vrij Nederland al jaren landskampioen integriteitje-schenden, gewoon nogal veel lijken in de kast. Verkiezingstijd of niet, die vallen er soms in plukjes uit; dat is zoals het toeval werkt.

Wel viel me iets anders op. Voor mijn onderzoekje vlooide ik door tientallen cv's en Wikipediapagina's van in opspraak geraakte VVD'ers. Wat blijkt: de affaires staan daar vaak helemaal niet op. Ze zijn weggestopt in zalvende bewoordingen als 'was burgemeester tot 2009' (ja: toen ging-ie het gevang in).

Zou er bij de VVD soms een geheimzinnige kracht aan het werk zijn, die Wikipediapagina's oppoetst en cv's ontdoet van nare smetten?

Meer over