Is dit je eerste overval?

'De chemie tussen haar en George was geweldig, maar niet geschikt voor deze film'
Regisseur Soderbergh legt uit waarom de rol van de FBI-agente naar Jennifer Lopez ging en niet naar Sandra Bullock

HANNEKE DE KLERCK

Bankovervaller George Clooney ontsnapt uit de gevangenis in een snel gemonteerde, geestige verfilming van een misdaadroman van Elmore Leonard. Onvergetelijk is de scène waarin hij in de kofferbak van een vluchtauto belandt, samen met de FBI-agente (Jennifer Lopez) die hem moet oppakken. In het schaarse licht van de richtingaanwijzers vallen de twee als een blok voor elkaar.

Al net zo memorabel is de flashback van de bankoverval die Clooney (zonder wapens) pleegt, net als de tekst waarmee hij de bankmedewerkster geruststelt. 'Is dit de eerste keer dat je wordt overvallen? Je doet het heel goed.' Out of Sight is een liefdesverhaal en actiefilm tegelijk. De bijrollen zijn Flashbacks, flashforwards en bevroren beelden. Lopez laat in Soderberghs regie zien dat ze kan acteren - wat haar in latere films minder goed afging. Soderbergh maakte later met Clooney nog onder meer Ocean's Eleven, Ocean's Twelve en Ocean's Thirteen.

Out of Sight (Steven Soderbergh, 1998) RTL 8, 20.30 uur.

Eastern Promises

(David Cronenberg, 2007) Gisteren zond RTL 7 A History of Violence uit, waarin Viggo Mortensen een brave huisvader speelt met een verleden als maffioso. Eastern Promises is een soort vervolg. Mortensen is nu een heftig getatoeëerde Russische gangster, die wellicht toch niet zo hardvochtig is als hij op het eerste gezicht lijkt. Ditmaal speelt het verhaal zich af in Londen, waar hij een verpleegster gespeeld door Naomi Watts moet omleggen. Mortensen werd voor zijn rol genomineerd voor een Oscar, maar wist die niet te verzilveren.

RTL 7, 23.10 uur.

Defiance

(Edward Zwick, 2008) De basis van Defiance is het waargebeurde verhaal van vier Pools-Joodse broers die zich met een groep van zo'n duizend lotgenoten in de Tweede Wereldoorlog schuilhielden in de bossen rond Navahrudak (nu Wit-Rusland). Maar regisseur Zwick maakte het allemaal nog spannender door de broers de Duitsers actief te laten bestrijden, en door een broedertwist tussen Tuvia (Daniel Craig, vooral bekend als James Bond), die zoveel mogelijk Joodse levens wil sparen, en Zus (Liev Schreiber), die zoveel mogelijk Duitsers over de kling wil jagen.

RTL 7, 20.30 uur.

undefined

Meer over