Is die massagesalon niet stiekem een bordeel?

Seksuele handelingen in een massagesalon, dat mag niet. Een zaak in Amsterdam-Zuid moet om die reden dicht. Maar de eigenaar vecht het besluit aan: het was een incident, edelachtbare.

Een Chinese massagesalon in Den Haag. Beeld anp
Een Chinese massagesalon in Den Haag.Beeld anp

De gemeentelijk handhaver lag op de massagetafel in de Chinese salon af te wachten, in een met schuifslot afgesloten kamertje. De masseuse, gekleed in een kort jurkje met diep decolleté, had zijn billen al aangeraakt, maar dat had hij laten gebeuren. Toen ze vervolgens zijn lid vastgreep voor een 'happy end', was ze op heterdaad betrapt: in deze salon in Amsterdam-Zuid werden seksuele handelingen uitgevoerd.

Omdat daar geen vergunning voor was, besloot de gemeente de zaak voor drie maanden te sluiten. Dat is nog niet gebeurd, omdat de salon het besluit woensdagmiddag heeft aangevochten bij de Amsterdamse voorzieningenrechter: de masseuse, inmiddels ontslagen, zou zelfstandig hebben gehandeld, en er zou geen risico zijn op herhaling.

Slechte naam

Vooral Chinese massagesalons hebben een slechte naam: vijf jaar geleden schatte het Openbaar Ministerie dat ruim de helft van die salons in werkelijkheid illegale bordelen waren. Ook andere massagesalons kunnen door hun smoezelige uitstraling de indruk wekken het niet zo nauw met de regels te nemen.

'Dat soort salons besmet onze beroepsgroep', aldus Ad Scheepbouwer, voorzitter van de Belangenvereniging voor Beroepsbeoefenaars in de Massage- en Sportverzorgingsbranche (BMS). Masseur is in Nederland geen beschermd beroep. 'Wij doen er met stickers, logo's, websites en registers alles aan om het zo transparant mogelijk te maken', zegt Scheepbouwer. 'Maar als een salon niet bij ons of een andere beroepsvereniging is aangesloten, bestaat de kans dat het foute boel is.'

Sinds vorig jaar zet de gemeente Amsterdam zo nu en dan 'mystery guests' in om seksuele activiteiten in salons op te sporen. In 2016 bleek daarvan sprake in drie van de zeven onderzochte salons, waarna ze voor minimaal drie maanden werden gesloten, blijkt uit documenten van de gemeente. Heropening vindt pas plaats nadat een bedrijfsplan is ingediend waaruit overtuigend blijkt dat geen seksuele dienstverlening meer zal plaatsvinden.

Mystery guest

In het geval van de salon in Amsterdam-Zuid stuurde de gemeente de 'mystery guest' na recensies op het Forum voor Oosterse Massages, waar hoog werd opgegeven van de schaarse kleding van de masseuses. Door de berichten op het forum, de kleding van de masseuse en het slot op de deur is de gemeente ervan overtuigd dat prostitutie op een bedrijfsmatige manier in de salon wordt aangeboden.

De advocaat van de eigenaar van de salon maakt zich duidelijk boos als de twee vertegenwoordigers van de gemeente Amsterdam aan het woord zijn. De vrouw is ontslagen en het was een incident, zegt hij herhaaldelijk. Op het forum werd met geen woord gerept over seksuele activiteiten, en als vrouwen - de gemeentevertegenwoordigers zijn vrouw - andere vrouwen gaan aanspreken op hun kleding 'is het hek van de dam'. Het slot op de deur was bedoeld om de kinderen van de eigenaar uit de hokjes te houden. De sluiting van drie maanden is volgens hem 'totaal onproportioneel'.

De voorlopige uitspraak is over veertien dagen. De bodemprocedure volgt later.

Het Meldpunt Tantra Misbruik heeft binnen anderhalve maand 37 meldingen gekregen van vrouwen die zeggen misbruikt te zijn door een mannelijke tantramasseur. Tantra is een traditie binnen het hindoeïsme en boeddhisme die in het Westen wordt geassocieerd met seksualiteit.

In Nederland zijn zo'n tweehonderd tantramasseurs, van wie negentig mannelijke. Caroline Franssen, relatiecoach en mede-oprichter van het meldpunt: 'Mannen staan zich af te trekken, tongzoenen met ze. Meerdere vrouwen zijn zonder condoom vaginaal gepenetreerd, eentje zelfs anaal.'

Vrouwen lopen niet weg, aldus Franssen, omdat ze verkrampen. 'Ze zijn totaal ontspannen, als zoiets - bam! - ineens gebeurt.' Aangifte doen heeft volgens Franssen geen zin. 'Volgens de politie is er geen geweld. Vrouwen zijn zelf naar zo'n masseur toegegaan en daar naakt op tafel gaan liggen.'

Franssen pleit voor regulering, omdat het nu 'één groot beunhazencircuit is'. 'Als het ministerie van Volksgezondheid bepaalt dat de masseurs zorgverleners zijn, moeten ze zich aansluiten bij een beroepsvereniging. Het Openbaar Ministerie kan ze dan ook makkelijker vervolgen, op basis van een artikel dat ontucht tegen een patiënt strafbaar stelt.'

Meer over