'IS-cel plande aanslagen in Nederland en Marokko'

Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken beweert in een verklaring dat een aan terreurgroep IS gelieerde cel is opgerold die van plan was aanslagen te plegen in Nederland en Marokko. Daarbij zou ook een Marokkaan in Nederland zijn gearresteerd. Mogelijk gaat het om de in oktober vorig jaar opgepakte Mohamed B. Het Openbaar Ministerie in Nederland zegt tegen de Volkskrant niet op de hoogte te zijn.

Redactie
Sjiitische strijders vieren hun overwinning op IS in het Iraakse dorp Albu Ajil, nabij Tikrit. Beeld AFP
Sjiitische strijders vieren hun overwinning op IS in het Iraakse dorp Albu Ajil, nabij Tikrit.Beeld AFP

Volgens de Marokkaanse autoriteiten zijn vijf leden van de terreurcel in Marokko opgepakt, een zesde in Nederland. De groep zou actief zijn in de noordelijke stad Nador. Het zestal wilde wapens en bommen gebruiken tegen veiligheidstroepen in Nederland, aldus het ministerie.

'De leden van de cel hadden plannen om specifieke terroristische operaties uit te voeren in het koninkrijk (Marokko), waaronder het vermoorden van mensen die een religieuze overtuiging hadden die haaks staat op die van de terreurorganisatie', staat in de verklaring.

'Onderzoek toont aan dat de leden van de cel geheime ontmoetingen hadden en deelnamen aan paramilitaire training in een van de bossen van Selwane, nabij Nador.'

Marokko heeft Nederland op de hoogte gesteld dat een Marokkaan in Nederland nauwe banden onderhield met de terreurcel en bezig was zelf een aanslag voor te bereiden.

Groot gevaar voor Nederlandse samenleving

Het OM beschouwt Mohamed B. (27) als een groot gevaar voor de Nederlandse samenleving. Hij wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische moord. Volgens een ambtsbericht van de AIVD was hij bezig een wapen in handen te krijgen om een aanslag te plegen op de politie. Lees hier meer.

Een Iraakse soldaat voor een bekladde vlag van IS in Tikrit, Irak. Beeld AFP
Een Iraakse soldaat voor een bekladde vlag van IS in Tikrit, Irak.Beeld AFP

OM niet op de hoogte

Mogelijk gaat het om de 27-jarige Mohamed B. (niet de moordenaar van Theo van Gogh), die in oktober vorig jaar is gearresteerd. Hij wordt verdacht van voorbereiding van een aanslag op de politie, en moet morgen in Rotterdam voor de rechter verschijnen. Dat maakte het Openbaar Ministerie vandaag bekend.

Volgens de AIVD probeerde B. daarvoor aan een wapen te komen. In een gevonden schrift schreef B. ook een recept voor een bom en een eed van trouw aan de leider van Islamitische Staat. Bij het recept voor de bom stond: 'Meng goed en gooi het tegen de dingen die snel voorbijkomen. Bijvoorbeeld: een auto van de afvallige politie of een auto van het tirannieke leger. Als God het wil.'

In het schrift stond ook een brief aan het Nederlandse volk en de regering: 'Deze brief is van de volgelingen van de Islamitische Staat aan de Nederlandse regering. Als zij deelneemt aan de duivelse coalitie tegen de staat (...) bij Allah dan zullen uw dagen zwart zijn.'

Welke doelen hij precies op het oog zou hebben gehad, is niet duidelijk. Hij zou ook geen wapens of concrete plannen voor aanslagen hebben gehad.

Project Aseer, een groep jihadsymphatisanten die opkomt voor terreurverdachten in Nederland, meldde afgelopen donderdag op Twitter dat er een nieuwe verdachte is aangekomen op de terrorismeafdeling in Vught. Ook hiervan zegt het OM niets te weten.

Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zegt dat er mogelijk verband is met de aanhouding van Mohamed B.

undefined

'B. wilde gewoon vrouwen versieren'

Advocaat André Seebregts zegt dat B. niets te maken heeft met IS. 'Als hij al deel uitmaakt van een cel, dan is het van een cel die zich bezighoudt met het versieren van lekkere wijven.' Volgens Seebregts heeft B. de berichten op Facebook waarin hij stelde dat hij aanhanger is van IS en wilde afreizen naar IS-gebied, nooit serieus bedoeld.

De advocaat wijst op chatberichten met vrouwen die steeds volgens hetzelfde stramien verliepen: 'Hij ziet op de Facebookfoto dat de vrouw een nikab draagt, hij begint dan ook met wat vrome woorden. Even daarna maakt hij duidelijk dat hij een dappere moedjahedien is, en vervolgens probeert hij ze uit de kleren te praten en/of begint over seks'.

Opkomst IS in Marokko

Honderden strijders uit Marokko en andere landen in Noord-Afrika, zoals Tunesië en Algerije, hebben zich aangesloten bij IS. Sommigen keren terug naar huis en richten daar nieuwe cellen op.

Afgelopen maand hebben de Marokkaanse autoriteiten leden van een militaire cel gearresteerd die van plan zouden zijn een tak van IS op te richten in Marokko.

Marokko is de afgelopen jaren verschillende keren het terrein geweest van bomaanslagen door islamitische extremisten.

Bij een bomaanslag op een café in Marrakesh in 2011 kwamen 15 mensen, onder wie 10 buitenlanders, om het leven. Het was de ergste aanslag sinds 2003, toen meer dan 45 mensen door zelfmoordbommen om het leven kwamen in Casablanca.

Hieronder een kaart met de plaats Nador, waar de opgerolde terreurcel volgens de Marokkaanse autoriteiten vandaan kwam.

Meer over