IS-bolwerk Raqqa zwaar gebombardeerd

Gevechtsvliegtuigen van de door de Verenigde Staten geleide coalitie hebben afgelopen weekeinde zware bombardementen uitgevoerd op Raqqa, de hoofdstad van het 'kalifaat' dat de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak heeft uitgeroepen.

Mensen inspecteren een auto die ogenschijnlijk beschadigd is door het bombardement geleid door de V.S. De foto is uitgegeven door de website van de Islamitische Staat. Beeld ap
Mensen inspecteren een auto die ogenschijnlijk beschadigd is door het bombardement geleid door de V.S. De foto is uitgegeven door de website van de Islamitische Staat.Beeld ap

De luchtaanvallen kostten volgens het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor Mensenrechten aan zeker 23 leden van IS het leven. Ook zouden zes burgers, onder wie kinderen zijn omgekomen bij de bombardementen.

Het waren de zwaarste bombardementen die de anti-IS coalitie ooit heeft uitgevoerd op Raqqa, dat sinds een jaar stevig in handen is van de terreurgroep. In een verklaring zei de coalitie dat de aanvallen bedoeld waren om de infrastructuur van IS in en rond Raqqa te vernietigen. In totaal voerde de coalitie achttien bombardementsvluchten uit. Daarbij werden zestien bruggen en een aantal voertuigen verwoest.

De luchtaanvallen veroorzaakten een reeks secundaire explosies die de huizen op hun grondvesten deden schudden en paniek zaaiden onder de bevolking.

Ook werden aanvoerroutes van IS gebombardeerd. De aanvallen zullen volgens een woordvoerder het vermogen van IS om wapens en troepen over te brengen naar andere delen van Syrië en Irak flink beperken.

Onder druk

De IS-strijders in Raqqa zijn de afgelopen tijd onder zware druk komen te staan sinds zij vorige maand de grensstad Tal Abyad prijs moesten geven aan Koerdische strijders. De stad vormde een belangrijk doorvoerpunt voor handel naar de rest van het IS-gebied. Ook was het een van de belangrijkste smokkelroutes voor IS.

Elders in Syrië liet de terreurgroep dit weekeinde haar macht zien. IS gaf een video vrij waarop de executie te zien was van 25 gevangen Syrische regeringssoldaten. Zij werden om het leve gebracht in een tweeduizend jaar oud amfitheater in de stad Palmyra.

Op de videobeelden was te zien hoe de militairen uit de beruchte Tadmur-gevangenis werden overgebracht naar het amfitheater. Daar werden zij op het podium met een schot in hun achterhoofd gedood door jonge IS-strijders. Sommige soldaten vertoonden sporen van mishandeling.

Het was niet duidelijk wanneer de executie plaatsvond. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zouden de beelden van 27 mei dateren, de dag dat IS Palmyra onder de voet liep.

Aan de grens met Libanon trokken Syrische regeringstroepen gesteund door de Libanese Hezbollah-militie de stad Zabadani binnen. Hezbollah is erop gebrand de stad, die nu in handen is van de islamitische al-Nusra militie, in te nemen. Op die manier wil de militie aanvallen op Libanon voorkomen.

Meer over