IS blaast eeuwenoude tempel in Palmyra op

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft dit weekeinde opnieuw een tempel verwoest in de eeuwenoude Syrische ruïnestad Palmyra. Syrische autoriteiten bevestigden zondagavond dat het gaat om de Tempel van Baalshamin.

Een archieffoto uit 2014 van de tempel van Baal-Shamin. Beeld afp
Een archieffoto uit 2014 van de tempel van Baal-Shamin.Beeld afp

De tempel is in de eerste eeuw na Christus gebouwd en gold als een van de bestbewaarde gebouwen in de historische stad. De BBC meldt dat de tempel grotendeels is verwoest. Volgens de Britse nieuwszender melden Syrische autoriteiten dat de tempel zondag is vernield.

Het hoofd van de oudheidkundige dienst van Syrië meldde zondag aan persbureau AFP: 'IS heeft een grote hoeveelheid explosieven geplaatst in de tempel van Baalshamin en dit vervolgens opgeblazen, met grote schade aan de tempel tot gevolg. De binnenruimte en de omringende pilaren zijn vernietigd.' Volgens het Syrisch Observatorium, werkzaam vanuit Londen, maakten gevluchte Syriërs een maand geleden al melding van explosieven in de tempel.

IS sinds mei in Palmyra
Palmyra, een stad van meer dan 2000 jaar oud, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. IS heeft Palmyra sinds mei in handen. De stad is wereldberoemd vanwege haar Grieks-Romeinse ruïnes. De tempel van Baalshamin, bijna twee millenia oud, was grotendeels Romeins en was gewijd aan de god van de lucht.

Het is niet de eerste keer dat IS de ruïnes van oude beschavingen sloopt. Vrijdag doken er beelden op waarop te zien was dat het Mar Elian-klooster in de Syrische stad al-Qaryatain werd verwoest met bulldozers. Ook vernielde de terreurbeweging onlangs een reeks eeuwenoude beelden in het Iraakse Mosul.

Unesco liet vrijdag weten dat extremisten van IS in Syrië en Irak bezig zijn met een 'grove en systematische' vernietiging van erfgoed, een verwoesting die sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer is voorgekomen.

Beeldenstorm

Waarom blijft Islamitische Staat zich profileren middels beeldenstormen? Een deel ervan wordt in ieder geval verkocht. Lees hier hoe IS miljoenen verdient aan de verkoop van geroofde kunstschatten.

De archeoloog van Palmyra

Khaled Asaad (82) was een van de bekendste archeologen van Syrië. Meer dan de helft van zijn leven wijdde hij zich aan het behoud van het 2000-jaar oude historische centrum van zijn thuisstad Palmyra. Vorige week werd hij onthoofd door terreurgroep IS, die de Syrische woestijnstad sinds mei van dit jaar in handen heeft. Lees het profiel hier.

De oude stad van Palmyra. Strijders van IS hebben de Baalshamin-tempel opgeblazen, deze staat niet op de foto. Beeld ap
De oude stad van Palmyra. Strijders van IS hebben de Baalshamin-tempel opgeblazen, deze staat niet op de foto.Beeld ap

Interview met Iraakse archeoloog

Ik ben verdrietig. Op video's zie ik hoe die gekken van IS kapot maken waarvoor ik zo hard heb gewerkt', zegt Hikmat Basheer Al Aswad (65) in zijn kleine maar fleurige flat in een buitenwijk van Amersfoort. Lees het interview hier (+).

Een foto van ruïnestad Palmyra uit 2010. Beeld epa
Een foto van ruïnestad Palmyra uit 2010.Beeld epa
Meer over