Is Amerika antisemitischer sinds Trumps overwinning?

Op een Joodse begraafplaats in de Amerikaanse stad Philadelphia zijn in het weekend bijna honderd graven vernield. Neemt het antisemitisme in de Verenigde Staten toe sinds de verkiezing van Donald Trump?

Irene de Zwaan
Mannen helpen een grafsteen overeind te zetten op de Joodse Mount Carmel Cemetery. Beeld afp
Mannen helpen een grafsteen overeind te zetten op de Joodse Mount Carmel Cemetery.Beeld afp

Hoeveel antisemitische incidenten zijn er geteld sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen?

De vernielingen op de Joodse begraafplaats in Philadelphia is het derde vergelijkbare incident in een maand tijd: een week eerder zijn in St. Louis bijna tweehonderd Joodse graven beklad en omver gegooid. Begin februari gebeurde hetzelfde met 55 grafstenen in Fort Wayne, Indiana.

De vernieling van Joodse grafstenen staat niet op zichzelf. Sinds januari hebben Joodse centra, scholen en synagogen bijna zeventig bommeldingen ontvangen, aldus de Joodse koepelorganisatie JCC North America. Ook de Anti-Defamation League, die half februari ook sprak van een toename van het aantal antisemitische incidenten, kreeg een bommelding. Volgens een deze maand gepubliceerd jaarrapport van het Southern Poverty Law Centre hebben sinds Trumps overwinning 33 gevallen van antisemitisme plaatsgevonden, variërend van bekladding met hakenkruizen tot het verspreiden van antisemitische folders.

Heeft president Trump op de agressie gereageerd?

Trump haalde tijdens een persconferentie onlangs hard uit naar een Joodse journalist die hem vroeg naar de haatmisdrijven van afgelopen tijd. 'Ik ben de minst antisemitische persoon die je ooit gezien hebt.'

Later sprak Trump van 'pijnlijke herinneringen aan aanhoudende vooroordelen en kwaadaardigheid'. Ook verwierp het Witte Huis vorige week dinsdag in een verklaring 'haat en haat-gemotiveerd geweld', maar verwees niet letterlijk naar antisemitisme.

Trump deed dit wel: 'De bedreigingen tegenover onze joodse gemeenschap en buurthuizen zijn verschrikkelijk en pijnlijk.' Zijn reactie werd geprezen in Joodse kring. Zo noemde Jonathan Greenblatt van de Anti-Defamation League het een 'belangrijke eerste stap' in de aanpak van antisemitisme. 'Nu moeten we kijken hoe we de daad bij het woord kunnen voegen.'

Op maandag liet Trump weten 'diep teleurgesteld en bezorgd' te zijn over de aanvallen. 'De president blijft deze en andere vormen van antisemitisme en hatelijke aanvallen in de sterkste bewoordingen veroordelen', zo liet zijn woordvoerder weten.

undefined

Is het antisemitisme onder Trump toegenomen?

Sommige Joodse groeperingen zien in de nieuwe golf van vandalisme en bedreigingen bewijs dat de verkiezing van Trump antisemitisme in de hand heeft gewerkt. Dat begon al met de benoeming van Steve Bannon als zijn stafchef. De voormalige hoofdredacteur van de extreemrechtse website Breitbart staat bekend om zijn xenofobe houding, ook tegenover Joden. Zo noemde hij de conservatieve commentator Bill Kristol 'een afvallige Jood'. Eind januari kwam Trump onder vuur te liggen omdat het Witte Huis in een verklaring ter gelegenheid van Holocaust Memorial Day de Joden niet als slachtoffers noemde. Steven Goldstein, directeur van het Amerikaanse Anne Frank Centrum, verwoordde het ongenoegen van de Joodse gemeenschap vorige week in een interview met MSNBC als volgt: 'Donald Trump kwaakt, loopt en praat als een antisemiet. Dat maakt hem een antisemiet.'

Zijn hier ook kanttekeningen bij te plaatsen?

Het aantal haatmisdrijven leek al eerder toe te nemen. Het jaarlijkse onderzoek van Anti-Defamation League rapporteerde afgelopen jaren meer incidenten. In 2015 waren het er 941, een stijging van 3 procent ten opzicht van het jaar ervoor. Het aantal incidenten op universiteiten en campussen is zelfs verdubbeld.

In 2014 waren Joden het grootste slachtoffer (57 procent) van haatmisdrijven, daarna volgden moslims (16 procent), zo blijkt uit cijfers van de FBI. Het jaar erop is het percentage Joodse slachtoffers gedaald naar 52 procent en hebben moslims juist meer te maken met haatmisdrijven (22 procent). Deze cijfers zijn gebaseerd op statistieken van de politie, die mogelijk een onnauwkeurig beeld geven. Uit een analyse van persbureau AP blijkt dat 2.700 politieafdelingen hun cijfers niet of onvolledig indienen.

Meer over