'Is 75 procent belastingen echt lachwekkend?'

Het i-woord is een groter taboe dan het h-woord. Bezuinigen ja, nivelleren neen. Zo betoogt Volkskrant-redacteur Peter de Waard.

OPINIE - Peter de Waard
Wim Kok. Beeld anp
Wim Kok.Beeld anp

Tot 1990 betaalden Nederlanders over de verdiensten boven omgerekend 70 duizend euro 72 procent inkomstenbelasting. Afgezien van Ferry Hoogendijk was niemand daar echt verontwaardigd over. Het was Wim Kok die als minister van Financiën het tarief verlaagde naar 60 procent. Later werd dat 52 procent.

Wie in verband met de huidige crisis suggereert de schijf te verhogen, wordt weggehoond als iemand die heimwee heeft naar stalinistische tijden. Wouter Bos moest meteen te biecht toen hij in 2010 suggereerde dat inkomens boven de 150 duizend euro wel 60 procent zouden kunnen betalen.

Het i-woord is een nog groter taboe dan het h-woord, zo bleek ook gisteren toen de FNV een hintje gaf dat de grootverdieners misschien iets extra's zouden kunnen bijdragen aan het terugbrengen van het tekort. Wie bezuinigen en nivelleren in een en dezelfde zin noemt, wordt door economische commentatoren aangekeken met een gezicht zo zuur als een augurk.

De managers van de grote Franse ondernemingen verdienen, ondanks de crisis, nog altijd gemiddeld 2 miljoen euro per jaar. De Franse presidentskandidaat François Hollande opperde deze week een plan om een nieuwe schijf in te voeren van 75 procent. Hoewel die pas zou moeten gaan gelden voor verdiensten boven 1 miljoen euro, werd hij meteen op de vingers getikt door zijn eigen socialistische fractie. De elite zou onmiddellijk naar Zwitserland of een Caribisch belastingparadijs verkassen.

Dat doen ze echter nu al. Grootverdieners vluchten al weg bij een belastingtarief van 10 procent, omdat op plekjes als Monaco maar 0 procent hoeft te worden betaald. Het is niet zo dat het huidige Franse toptarief van 45 procent moreel wel wordt geaccepteerd. De Franse rockster Johnny Hallyday wilde in 2005 Belg worden om zich buiten bereik van de Franse fiscus in Monaco te kunnen vestigen.

Ook Nederlanders met inkomens van boven bijvoorbeeld 5 ton per jaar zullen al ergens anders fiscaal domicilie hebben gekozen als een lonende constructie mogelijk is. Het zou gek zijn als pas bij 75 procent een belletje gaat rinkelen.

Een torenhoog toptarief is niet bij voorbaat schadelijk voor de economie. De economie van de VS floreerde in de jaren vijftig toen het toptarief zelfs 90 procent bedroeg. Juist Zweden, de economie met de hoogste belastingschijf in Europa (57 procent), is ook de meest bloeiende economie op het continent.

Een toptarief van 72 of 75 procent zal het tekort niet ineens fors verminderen. Daarvoor zijn andere maatregelen nodig. Maar het idee is niet lachwekkend, zeker niet als de landen daarnaast bereid zijn mondiaal de fiscale vluchtroutes af te snijden, zoals vaak is beloofd.

Peter de Waard is economieredacteur van de Volkskrant.
Reageren? p.dewaard@Volkskrant.nl

undefined

Meer over