Ironie en filosofie in Tims ^ Tent: 'het leven is een camping'

Programma's over kamperen zijn meestal van de kneuterige of de asovariant. Maar fijn lichtvoetig gaat het toe in Tims ^ Tent.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

De camping komt er op de Nederlandse tv doorgaans karig van af. Als we festivalverslaggeving buiten beschouwing laten, kunnen we ervan uitgaan dat als er een groene weide met tentjes en/of caravans in beeld verschijnt, we één van twee smaken krijgen: kneuterig of aso. Beide varianten worden vaak geserveerd of bekeken met lichte ironie.

De tokkievariant zagen we in Camping Powned, waarin Rutger Castricum een aantal bijstandsgezinnen mee op kampeervakantie nam in de hoop dat ze elkaar de harses zouden inslaan, wat uiteraard gebeurde. Door een megafoon schreeuwde hij jolig: 'Alle kanslozen verzamelen!' Dat had iets te maken met zelfredzaamheid. Hulp-tv, noemen we dat.

Meer kamperende marginalen waren dit voorjaar te zien op SBS 6 in de documentaireserie Fort Oranje: camping of krottenwijk. Betrokkenen zeiden zich achteraf belazerd te voelen dat alleen de negatieve kanten waren belicht. 'Alleen de titel al', zei de eigenaar, en ja, daar had hij wel een puntje. Ware het niet dat de camping in juni op last van de gemeente werd gesloten: te crimineel.

Maartje Wortel en Tim den Besten. Beeld
Maartje Wortel en Tim den Besten.Beeld

Dan liever de kneuterige variant. Na vijftien jaar trok RTL in 2016 de stekker uit CampingLife, de meest gesponsorde vorm van kampeertelevisie. Het gat werd gevuld door KampeerTV, dat een iets hippere presentator heeft, Loran von Liebenstein, maar verder amper verschilt van zijn voorganger, getuige de nietsige reclame-info: 'De camping heeft activiteiten per leeftijdscategorie.' Snel boeken, mensen.

De kneuterigheid wordt ook gevierd in Tims ^ Tent, een VPRO-webserie van Tim den Besten waarin hij jonge talentvolle semibekende mensen op een camping ontvangt om ze ongedwongen te interviewen met zijn vermakelijke mengeling van ongemakkelijkheid, schaamteloosheid, spontaniteit, oprechte interesse en ironie. De VPRO noemt het een mix van Zomergasten en Villa Felderhof. Typisch Den Besten dus, die wel houdt van een licht-kitscherige metamediale parodie, zie ook de allitererende titel (met tentdak). Campy, inderdaad.

In de eerste aflevering, sinds woensdag online, is schrijver Maartje Wortel te gast. Afstrepen op de campingbingo kunnen we alvast: een potje pingpong, bier uit plastic glazen, een bezoek aan de campingwinkel en de wc-rol onder de arm. En we kunnen ons verheugen op een potje petanque met Casper Sikkema, hoofdredacteur van Vice Benelux, over een paar weken.

Een fijn lichtvoetig gesprek is het met Wortel, met nog wat bespiegelingen op het campingwezen. Bij een vierkant stuk vergeeld gras zegt Wortel: 'Je laat iets achter, maar heel tijdelijk; het ligt eraan hoelang je bent gebleven wat er achterblijft. Plus: er ragt zometeen iemand anders overeen en dan is het weer vergeten.'

Tim: 'Het leven is een camping.'

'Eigenlijk wel, ja.'

Wie wat minder ironie of filosofie prefereert kan vanaf maandag een vast weer heerlijk kabbelende reeks van We zijn er bijna kijken. Over een stel bejaarden in caravans, voor wie het leven werkelijk een camping is. Een programma waarmee ze iets achterlaten.

V's televisierecensententeam bestaat uit Julien Althuisius, Hanna Bervoets, Gidi Heesakkers, Frank Heinen en, deze week, Haro Kraak.

Meer over