Irene

Irene stelt: ga onderhandelen met Al Qa`ida (het Vervolg, 8 oktober). Onderhandelen heeft altijd een positieve gevoelswaarde. Wat echter als er gestaan had: ga onderhandelen met Hitler?...

Onderhandelen is mogelijk als er wederzijds respect is of een wederzijds belang. In deze situatie willen de fundamentalistische terroristen ons allemaal `ausradieren`.

Hoewel ik een grote optimist ben, zie ik wel in dat onderhandelen met fundamentalisten, Ku Klux Klan, of (neo)nazi`s een onmogelijke zaak is.

Hoe naïef kun je wezen om daar in te geloven. Prinses Irene communiceert met muizen, bomen en zoals Youp van `t Hek zegt: met de hele groentela. Dat lijkt mij echter minder onschuldig en minder naïef dan te willen onderhandelen met mensen die andersdenkenden dood willen hebben.

Het enige antwoord dat daar op mogelijk is, is bestrijding met alle mogelijke middelen en tegelijkertijd hen de voedingsbodem ontnemen. Bij dat laatste denk ik aan het tegengaan van armoede, het tegengaan van religieus fanatisme of het nu christelijk of islamitisch of wat dan ook is.

Meer over