‘Iran koopt nucleair materiaal’

De Iraanse regering heeft met succes geprobeerd via slinkse wegen in Europa hoogwaardig materiaal te verwerven om kernwapens te ontwikkelen....

Het rapport van 55 pagina’s dateert van juli 2005 en is gebaseerd op informatie van de Britse, Franse, Duitse en Belgische veiligheidsdiensten. Het is gebruikt om Europese ministers op de hoogte te stellen en om grote bedrijven te waarschuwen oplettend te zijn bij de export van producten en het verstrekken van expertise aan zogeheten schurkenstaten.

Naast Iran hebben ook Syrië en Pakistan technologie en chemicaliën ingekocht die nodig zijn om wapenprogramma’s te ontwikkelen en uranium te verrijken. Maar vooral de gedetailleerde beschrijving van het Iraanse programma om materiaal voor kernwapens aan te kopen zal westerse leiders verontrusten. Ze weigeren al geruime tijd Teheran te geloven, dat zegt dat het niet geïnteresseerd is in kernwapens en alleen vreedzame vormen van kernenergie nastreeft.

Dit rapport maakt duidelijk dat die weigering terecht lijkt. De waarschuwing dat Iran probeert kernwapens te maken, komt kort nadat bekend werd dat Iran van plan is het onderzoeksprogramma voor het verrijken van uranium te hervatten. Dat meldde het maandag bij het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA).

Het uitlekken van het rapport kan een signaal zijn van de groeiende internationale frustratie over Irans weigering te buigen voor westerse eisen dat het zijn programma voor brandstofproductie voor een door Rusland geproduceerde kernreactor opgeeft. De reactor moet dit jaar in werking worden gesteld.

Het rapport toont dat Iran een uitgebreid netwerk van mantelorganisaties, officiële instanties, academische instellingen en tussenpersonen heeft opgezet. Het doel van Iran is in Europa en de voormalige Sovjet-Unie de expertise, trainingen en onderdelen te verwerven voor nucleaire programma’s, wapensystemen en biologische en chemische wapenarsenalen.

‘Naast het verwerven van gevoelig materiaal tracht Iran voortdurend en intensief de technologie en kennis te verwerven voor militaire toepassingen van allerlei aard’, stelt het rapport.

Meer over