NieuwsVS – Iran

Iran dreigt met aanval op Amerikaanse schepen in de Perzische Golf in reactie op versterking troepen VS

Iran kan Amerikaanse oorlogsschepen tot zinken brengen met raketten en ‘geheime wapens’, zo heeft een hoge Iraanse militaire adviseur zaterdag gezegd tegen het Iraanse nieuwsagentschap Mizan. Iran reageert hiermee op de aankondiging van president Trump vrijdag dat hij 1.500 extra militairen naar het Midden-Oosten stuurt vanwege vanwege de oplopende spanningen met Iran.

Redactie

‘Amerika stuurt twee oorlogsschepen naar de regio’, zo verklaarde de Iraanse generaal Morteza Qorbani. ‘Als ze ook maar de kleinste domheid begaan, zullen we die schepen naar de bodem jagen inclusief de bemanning en de vliegtuigen, en we gebruiken twee raketten of twee geheime wapens’.

‘Gevaar voor vrede’

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, noemde de Amerikaanse militaire versterking zaterdag ‘extreem gevaarlijk voor de vrede‘. Hij veroordeelt de beschuldigingen van de VS vorige week dat Iran verantwoordelijk zou zijn voor de beschietingen olie-installaties en sabotage van een Saoedische olietanker. ‘De Amerikanen uiten deze beschuldigingen om hun vijandige politiek te verantwoorden en spanningen op te voeren in de Perzische Golf‘, zo zei hij tegen het staats nieuwsagentschap IRNA. ‘Grotere Amerikaanse aanwezigheid in onze regio is extreem gevaarlijk en bedreigt internationale vrede en veiligheid en moet worden geadresseerd.‘

Trump maakte vrijdag voor zijn vertrek naar Japan, waar hij zondag met premier Shinzo Abe een partijtje golf zal spelen als onderdeel van zijn bezoek om de handelsbetrekkingen met Japan te verzekeren, bekend dat hij 1.500 militairen extra naar het Midden-Oosten stuurt, hoofdzakelijk om de aanwezige troepen te ‘verdedigen‘. Eerder deze week ontkende hij nog geruchten dat er 10- tot zelfs 120 duizend man naar het gebied zouden worden gestuurd.

‘Een aantal zeer getalenteerde mensen gaat naar het Midden-Oosten. We zullen zien wat er gebeurt’, zei Trump tegen verslaggevers in het Witte Huis. Het zou onder meer gaan om ingenieurs. Daarnaast zouden er volgens de Britse krant The Guardian nog eens twaalf gevechtsvliegtuigen worden gestuurd en bemande en onbemande verkenningsvliegtuigen. Eerder deze maand zijn al een Amerikaans vliegdekschip en bommenwerpers naar de Perzische Golf gestuurd.

Escalatie dreigt

De relatie tussen Iran en de Verenigde Staten dreigt sinds afgelopen maand te escaleren. Nadat de VS zich vorig jaar eenzijdig al uit het nucleaire akkoord hebben teruggetrokken en opnieuw economische sancties hebben ingevoerd (hoewel er geen aanwijzingen waren dat Iran zich niet aan het akkoord hield), beschuldigt Trump Iran de laatste weken ook van oorlogsdreiging jegens de Amerikanen.

Het begon met het terugroepen van het personeel van de Amerikaanse ambassade in Bagdad en het opschorten van militaire trainingen in Noord-Irak omdat er dreiging zou zijn van pro-Iraanse sjiitische milities in Irak. Vorige week beschuldigden de VS Iran van sabotage aan een olietanker en aanvallen op olie-installaties in Saoedi-Arabië. Ook zouden er luchtbeelden bestaan, waarop te zien is hoe Iraanse schepen met raketten worden uitgerust.

Geen onbestrafte provocaties

Iran ontkent alle beschuldigingen maar heeft duidelijk gemaakt zich niet ongestraft te laten provoceren. Europa, dat nog pal achter het nucleaire akkoord met Iran staat, heeft de VS opgeroepen de toon te matigen. Maar Trump lijkt te worden aangemoedigd door zijn radicale veiligheidsadviseur John Bolton. Die stuurt al langer aan op een regimewisseling in Iran.

Trump heeft bij zijn aantreden altijd gezegd zich juist militair te willen terugtrekken van het wereldtoneel. Met zijn provocaties zou hij Iran slechts willen dwingen tot een betere ‘onderhandelingsdeal’. Maar net als vorig jaar toen hij deze methode toepaste op Noord-Korea om het land te dwingen tot nucleaire ontwapening, houdt de rest van de wereld de adem in bij de toenemende spierballentaal die door beide partijen wordt gebezigd.

Een oorlog tussen Iran en de VS zou de hele regio raken. De VS worden gesteund door Israël, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, Iran kan rekenen op steun van Hezbollah in Libanon, de regering van Assad in Syrië, de Houthi-rebellen in Jemen – die vorige week al de verantwoordelijkheid opeisten voor de aanval op de Saoedische olie-installaties – en de sjiitische pro-Iraanse milities in Irak.

Trump maakte vrijdag ook bekend dat hij de verkoop van wapens ter waarde van 8 miljard dollar ( 7,1 miljard euro) doorzet aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Hij doet dit buiten het Congres om, dat grote bedenkingen heeft bij de verkoop van wapens aan Saoedi-Arabië omdat ze mogelijk tegen burgers worden ingezet in Jemen. Saoedi-Arabië strijdt in Jemen tegen Houthi-rebellen die gesteund worden door Iran.

Meer over