NieuwsIran

Iran bouwt in het geheim rakettenarsenaal op in Irak, meldt The New York Times

Iran bouwt in het geniep een rakettenarsenaal op in buurland Irak. De korteafstandsraketten kunnen gebruikt worden in de ‘schaduwoorlog’ die Teheran sinds dit jaar voert. Daarbij waren olietankers en een Saoedisch olieveld het doelwit. Dit meldt The New York Times.

De lancering van een Iraanse Tondar-korteafstandsraket tijdens een militaire oefening ten zuiden van Teheran.  Beeld AFP
De lancering van een Iraanse Tondar-korteafstandsraket tijdens een militaire oefening ten zuiden van Teheran.Beeld AFP

Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten en militaire functionarissen maakt het Iraanse regime gebruik van de politieke chaos in Irak om korteafstandsraketten door te sluizen naar Irak. Om hoeveel raketten het gaat en om welk type, willen de spionagediensten niet zeggen tegen The New York Times.

De raketten, die een bereik hebben van maximaal 900 kilometer, belanden bij sjiitische milities in Irak die door de Revolutionaire Garde van Iran gesteund worden. De regering in Teheran gebruikt deze milities al sinds de afzetting van Saddam Hussein in 2003 om haar greep op de politieke situatie in Irak te verstevigen. De milities (onder andere ingezet in de strijd tegen IS) opereren vooral in Bagdad, het sjiitische zuiden en langs de grens met Iran.

De sjiitische strijdgroepen controleren belangrijke wegen en bruggen, waardoor Iran volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten vrij makkelijk de korteafstandsraketten Irak kan binnensmokkelen. De VS houden al jaren de Iraanse wapenleveranties in de gaten. Ook Israël maakt zich zorgen, omdat Teheran via Irak en Syrië de Libanese beweging Hezbollah voorziet van onder andere raketten.

Het Saoedische leger toont restanten van de kruisraketten die Iran zou hebben gebruikt in september bij een aanval op olie-installaties.  Beeld AFP
Het Saoedische leger toont restanten van de kruisraketten die Iran zou hebben gebruikt in september bij een aanval op olie-installaties.Beeld AFP

Geheimzinnige aanval

De afgelopen maanden voerde de Israëlische luchtmacht een aantal bombardementen uit in Irak op wapenopslagplaatsen van sjiitische milities. Doel: de bevoorrading van Hezbollah ontregelen. Tot dan toe had Israël geen luchtaanvallen in Irak uitgevoerd. Wel bestookt Israël sinds het begin van de Syrische burgeroorlog regelmatig Iraanse wapenopslagplaatsen in Syrië.

De Iraanse raketten in Irak bieden Teheran de mogelijkheid om doelwitten in de regio te treffen, zonder dat direct de vinger kan worden gewezen naar het regime. Toen in september Saoedische installaties het doelwit werden van een geheimzinnige luchtaanval, doken meteen verhalen op dat het ging om door sjiitische milities in Irak afgevuurde Iraanse raketten.

De VS, Saoedi-Arabië en de Golfstaten wezen toen meteen de beschuldigende vinger naar Iran. De aanval, die de Saoedische olie-export wekenlang zwaar trof, volgde op een reeks sabotage-acties tegen olietankers in de Perzische Golf. Volgens Washington en de bondgenoten in de regio was Teheran ook verantwoordelijk voor de aanvallen op de olietankers. De sabotage-acties zouden het antwoord zijn van Iran op de zware economische sancties van de VS tegen het land.

De Amerikaanse inlichtingendiensten gaan ervan uit dat de aanval op de Saoedische olie-installaties werd uitgevoerd vanuit Iran. Bij de aanval werden volgens de spionagediensten kruisraketten en drones ingezet. Iran heeft altijd verantwoordelijkheid ontkend voor deze ongekende aanval op Saoedi-Arabië en op de olietankers in de Perzische Golf.

Meer over