Iran beschuldigt VS van 'psychologische oorlogsvoering'

Het Iraanse leger ontkent dat zij zaterdag rakettesten heeft uitgevoerd op nog geen 1.400 meter van Amerikaanse marineschepen. De Amerikaanse marine beschuldigde de Iraanse marine daar woensdag van. De Iraanse Garde zet beschuldiging weg als 'psychologische oorlogsvoering'.

Redactie
Een Iraanse Emad-raket, die in oktober werd afgevuurd. Beeld reuters
Een Iraanse Emad-raket, die in oktober werd afgevuurd.Beeld reuters

De Amerikaanse marinewoordvoerder Kyle Raines zei woensdag in een verklaring dat de Iraanse garde zaterdag 'diverse ongeleide raketten' lanceerde op nog geen 1.400 meter van het vliegdekschip USS Harry S. Truman, en andere commerciële- en oorlogsschepen. De acties van Iran werden 23 minuten voor de lancering pas aangekondigd over de radio, aldus de Amerikaanse Vijfde Vloot. Ze noemde de raketlancering 'uiterst provocerend'.

De Iraanse Revolutionaire Garde ontkent. Volgens een woordvoerder zijn er vorige week geen rakettesten uitgevoerd in het water van de Straat van Hormuz. 'Het verspreiden van dergelijke valse informatie is gelijk aan psychologische oorlogsvoering.'

Vreugde, maar ook scepsis over atoomdeal

Correspondent Thomas Erdbrink zag inwoners van de Iraanse hoofdstad Teheran feest vieren over de atoomdeal, maar ontmoette ook scepsis. Lees hier meer (+).

Sancties om raketten

De relatie tussen de Verenigde Staten en Iran, die na het kernakkoord van afgelopen zomer enigszins verbeterde, vertoont nu barsten. The Wall Street Journal meldt dat de Verenigde Staten sancties voorbereiden omdat Iraanse bedrijven middellange en langeafstandsraketten zouden ontwikkelen. De sancties zouden twaalf personen in Iran, Hongkong en de Verenigde Arabische Emiraten raken.

Iran heeft de eventuele sancties veroordeeld. 'Het ontwikkelen van langeafstandsraketten heeft niets te maken met de afspraken gemaakt in het kernakkoord. Eventuele sancties zijn willekeurig en illegaal', aldus een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. President Rouhani stelt in reactie dat het rakettenprogramma van Iran zal worden uitgebreid.

Er lijkt een meningsverschil te bestaan over het interpreteren van het kernakkoord op dit punt. Amerika stelt dat het akkoord ruimte laat om sancties in te stellen tegen Iraanse bedrijven die middellange en langeafstandsraketten ontwikkelen. Iran zegt daarentegen dat ze deze sancties als een schending van het kernverdrag zal beschouwen.

Het Amerikaanse vliegdekschip USS Harry S. Truman. Beeld ap
Het Amerikaanse vliegdekschip USS Harry S. Truman.Beeld ap
Meer over