Irak verleent gratie aan twee gevangen Amerikanen

Het Iraakse regime heeft zondag gratie verleend aan de twee Amerikanen die in maart wegens illegale grensoverschrijding in Irak zijn gearresteerd en daarvoor tot acht jaar zijn veroordeeld....

AFP, Reuter, AP

BAGDAD/WASHINGTON

De afgevaardigde zou zaterdag namens president Clinton en het Congres een 'humanitair verzoekschrift' hebben ingediend bij de Iraakse president Saddam Hussein om de twee medewerkers van Amerikaanse wapenfirma's in Koeweit te laten gaan. De twee hebben altijd volgehouden te zijn verdwaald na een bezoek aan bevriende VN-bestandswaarnemers aan de grens tussen Koeweit en Irak.

Richardson weigerde gisteren te zeggen of de Amerikaanse regering, wier belangen in Irak worden behartigd door de Poolse ambassade, concessies had gedaan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Christopher ontkende dat er een briefwisseling was voorafgegaan aan de vrijlating. 'Hij had geen volmacht om te onderhandelen', aldus de minister, die niet uitsloot dat Saddam met zijn gebaar probeert weer in de gunst te komen.

Christopher feliciteerde afgevaardigde Richardson, die in december ook de Amerikaanse helikopterpiloot Bobby Hall uit Noordkoreaanse handen wist te bevrijden, met zijn geslaagde 'privémissie'. Hall was per ongeluk vanuit Zuid-Korea in Noordkoreaans luchtruim geraakt en neergestort.

Volgens het Iraakse persbureau INA had Saddam ten overstaan van Richardson gezegd te hopen dat 'staatshoofden, vooral die van grote mogendheden, humanitaire overwegingen laten meespelen'. Saddam leek te doelen op de aanstaande verlenging van de sancties tegen Irak door de Veiligheidsraad, die in de eerste plaats door de Amerikanen wordt bepleit.

Vandaag begint een team VN-deskundigen op het gebied van biologische wapens een bezoek aan Bagdad, waar het een nieuwe lijst gegevens over het Iraakse onderzoeksprogramma zal bestuderen.

Als de Veiligheidsraad Iraks onthullingen over zijn bacteriologische programma afdoende oordeelt, moet hij het olie-embargo naar de letter van VN-resolutie 687 onmiddellijk opheffen. De noodzakelijke voorwaarde, de ontmanteling van de Iraakse massavernietigingswapens, is nagenoeg voltooid, zo blijkt uit de rapportages van de speciale VN-commissie Unscom onder de Zweedse diplomaat Rolf Ekeus.

De Amerikanen hebben hun eisen opgeschroefd, en verlangen naast Iraks ontwapening ook verbetering in de mensenrechten . Minister Christopher zei gisteren dat de vrijlating van de Amerikanen en de sancties geen verband met elkaar houden.

Meer over