‘Irak rekruteringsplek extremisten’

De oorlog in Irak werkt als een ‘rekruteerder’ voor extremisten in de islamitische wereld. Dat staat in een beleidsstuk van het Britse ministerie van Defensie waarover het BBC-programma Newsnight woensdagavond berichtte....

ANP

‘Irak heeft bijgedragen aan de radicalisatie van jongeren die al gedesillusioneerd waren en Al Qa’ida heeft hen de wil, het doel en de ideologie gegeven om tot actie over te gaan. (...). De ideologie van Al Qa’ida heeft wortel geschoten in de moslimwereld en onder de moslimbevolking in westerse landen’.

De opsteller van het rapport zou werken voor de Britse buitenlandse inlichtingendienst MI6, meldde Newsnight. Het Britse defensieministerie heeft in een reactie laten weten dat het document ‘op geen enkele manier de visie van het ministerie of van de regering vertegenwoordigd’.

In het stuk staat verder dat Groot-Brittannië aan de zijde van de Verenigde Staten ‘met de ogen gesloten’ in 2001 Afghanistan is binnengetrokken. De Britse premier Tony Blair verdedigde dinsdag op een partijcongres nog vol vuur de Britse militaire aanwezigheid in Irak en Afghanistan.

De Pakistaanse geheime dienst ISI wordt in het rapport beschuldigd van het ‘indirect steunen van terrorisme en extremisme’. In Afghanistan en Irak, maar ook bij de bomaanslagen in het Londense openbaar vervoer vorig jaar. De Pakistaanse president Pervez Musharraf zei in een reactie dat hij de beschuldiging ‘200 procent’ verwerpt.

De Amerikaanse president George Bush maakte dinsdag onder druk een geheim rapport openbaar waarin een vergelijkbaar beeld wordt geschetst over Irak en terrorisme. In het verslag, dat is opgesteld door zestien verschillende geheime diensten binnen de Amerikaanse overheid, wordt gewaarschuwd dat Irak een inspiratiebron is voor een nieuwe generatie terroristen.

Ook terreurexperts van de Verenigde Naties hebben woensdag een somber rapport uitgebracht over de gevolgen van de oorlog in Irak. Ook hierin staat dat Al Qa’ida door de oorlog in Irak in staat is rekruten te werven en te trainen. De oorlog zou ook van invloed zijn op de strijd in Afghanistan. Zo zijn moderne explosieven die eerst in Irak werden gebruikt ook in Afghanistan opgedoken.

Meer over