Irak krijgt nog deze week ministerie van Defensie

In een televisietoespraak voor de Iraakse bevolking heeft de Amerikaanse bewindvoerder Paul Bremer woensdag gezegd dat er nog deze week een nieuw ministerie van Defensie wordt opgericht....

Het vorige ministerie werd ontbonden na de Amerikaanse invasie in Irak. Over ruim drie maanden staat de machtsoverdracht van de door de Amerikanen geleide bezettingsmacht aan de Irakezen gepland.

Behalve een ministerie van Defensie kondigde Bremer de instelling van nog twee instituten aan. Een commissie voor openbare integriteit moet corruptie bij de ministeries, zoals die tijdens het regime van Saddam Hussein bestond, voorkomen. Ook komt er een bureau voor communicatie en media, die moet toezien op onafhankelijkheid van onder meer radio en televisie.

Over ruim drie maanden staat de machtsoverdracht van de door de Amerikanen geleide bezettingsmacht aan de Irakezen gepland.

Daaraan voorafgaand krijgen vier ministeries al op 1 april autonomie. Dat kondigde minister van Publieke Werken Nasreen Barwari woensdag aan.

'Het proces van de machtsoverdracht begint eind van de maand met de overdracht aan vier ministeries: die van Onderwijs, Volksgezondheid, Watervoorraden en Publieke Werken', zei ze.

'Op 1 april zullen deze ministeries autonoom zijn en het proces wordt voortgezet tot de volledige autonomie is gevestigd', op 30 juni, aldus Barwari. Zij voegde eraan toe dat adviseurs van de coalitie aanblijven bij de ministeries, maar dat die dan zullen vallen onder de autoriteit van de Iraakse ministers.

Meer over