Irak, en nu Libië: missie geslaagd?

Ander commentaar

Het lijkt al zo lang geleden. Het gebeurde op het Plein van de Vrijheid. La Marseillaise en God Save the Queen weerklonken in Benghazi. Het voelde goed, de sfeer van vrijheid. De tirannie van Kadhafi was verslagen Op 15 september 2011 vierden Nicolas Sarkozy en David Cameron het succes van hun militaire

interventie

. Missie geslaagd. Dit weekend trokken Amerikaanse diplomaten zich terug uit Libië en Parijs heeft zijn staatsburgers opgeroepen zo snel mogelijk te vertrekken.

Sarkozy sprak in 2011 over een 'verenigd Libië', Cameron riep: 'Profiteer van de vrijheid!' Er was reden tot vreugde. Een sinistere autocraat was verjaagd. Hun vliegtuigen hadden briljant opgetreden. Het wekte herinneringen op aan een ander feestje, dat president Bush in 2003 vierde op een vliegdekschip na het verjagen van Saddam Hussein. Missie geslaagd. Vandaag vervolgt een 'kalifaat' er sjiieten en christenen met een ongehoord fanatisme.

De paradox is wreed. In twee landen waar westerse machten met het Kwaad wilden afrekenen, schuilt nu het gevaar. Voor westerlingen gaan Libië en Irak opnieuw dicht. Hic sunt leones. Hier zijn jihadisten. Schuilplekken voor terroristen, even zorgelijk als in Afghanistan in 2001 - maar dichter bij Europa.

Dus, niets doen? Natuurlijk niet. Iets doen, maar pas als men 'klaar is het werk af te maken', om de woorden van Bush in Irak en Sarkozy in Libië nog eens te citeren. Interveniëren, maar nadenken voordat je een tabula rasa maakt van het verleden.

undefined

Meer over