Irak dreigt VN met opschorting medewerking

Irak zal niet langer meewerken met de speciale ontwapeningscommissie van de VN (Unscom), tenzij deze de Veiligheidsraad de aanbeveling doet de anti-Iraakse sancties op te heffen....

Reuter, AFP

BAGDAD

Irak heeft aan zijn verplichtingen voldaan, aldus Saddam, die zich in het nauw gedreven lijkt te voelen. Vandaag komt een Unscom-team in Irak aan, dat de ontbrekende gegevens over het Iraakse biologische wapenprogramma boven water moet zien te krijgen.

Diplomaten wezen gisteren op de grotere rol die Saddam de Baath-partij heeft toebedacht. Minister van Defensie Ali al-Majid, een neef van Saddam, werd zondag uit zijn functie ontheven en benoemd tot Baath-chef in west-Bagdad. De overplaatsing van Al-Majid, vaker belast met 'speciale opdrachten', is het tegendeel van een degradatie. West-Bagdad was in juni het toneel van een opstand tegen Saddam.

In oost-Bagdad, waar de shi'itische sloppen liggen, werd de shi'itische vice-premier Zubeidi tot partijchef benoemd. Vice-premier Tareq Aziz werd opgenomen in het het Opperste Commando van de Baath belast met externe betrekkingen.

Meer over