NieuwsSancties tegen Iran

Iraanse president rept van ‘oorlogssituatie’ na hervatting Amerikaanse sancties

De Iraanse president Hassan Rouhani ziet zijn land gesteld voor een ‘oorlogssituatie’ nu vandaag oude Amerikaanse sancties weer van kracht zijn gegaan. De Iraanse luchtafweer oefende maandag al om te laten zien dat Teheran op alles is voorbereid. Rouhani voorspelde dat Iran er in zal slagen het sanctieregime te doorbreken.

Redactie
Duizenden Iraniërs gingen zondag de straat op om de gijzeling van de Amerikaanse ambassade op 4 november 1979 te herdenken. Beeld Getty Images
Duizenden Iraniërs gingen zondag de straat op om de gijzeling van de Amerikaanse ambassade op 4 november 1979 te herdenken.Beeld Getty Images

Met de hervatting van sancties heeft de Amerikaanse president Donald Trump alle voordelen teruggedraaid die Iran in 2015 kreeg in ruil voor het kortwieken van zijn atoomprogramma. De Verenigde Staten proberen de Iraanse scheepvaart, financiële wereld en energiesector af te sluiten van de rest van de wereld om Teheran te dwingen nog grotere concessies te doen. Landen en bedrijven die toch met Iran zaken doen, lopen het gevaar door Amerika te worden bestraft.

De VS hebben vooralsnog acht (bevriende) landen, waaronder India en Zuid-Korea, voorlopig toegestaan olie uit Iran te blijven importeren, omdat ze ervan afhankelijk zijn.

Teruggetrokken uit atoomdeal

Trump heeft de VS in mei teruggetrokken uit de atoomdeal met Iran, maar de andere ondertekenaars doen pogingen de overeenkomst in stand te houden. Met name de Europese Unie zoekt manieren om zaken met Iran te blijven doen, zonder dat het Europese bedrijfsleven tegen Amerikaanse boetes aanloopt. Europees Commissaris voor Economische Zaken, Pierre Moscovici, zei maandag dat Europa tegen de hervatting van de sancties is.

Herdenking gijzeling Amerikaanse ambassade

Duizenden Iraniërs gingen zondag de straat op om de gijzeling van de Amerikaanse ambassade op 4 november 1979 te herdenken, en in een moeite door hun onverzettelijkheid te tonen nu nieuwe moeilijke tijden aanbreken. Hoewel Iran bij herhaling heeft gezegd dat het zijn nucleaire programma snel weer kan opstarten, heeft het voor zover bekend nog geen stappen in die richting genomen.

Trump heeft het akkoord met Iran – het resultaat van jarenlange diplomatie - altijd bespot als de ‘slechtste deal ooit gesloten’. Zijn minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, heeft een lijst met twaalf eisen aan Iran gepubliceerd waaraan het regime in Teheran moet voldoen om van de sancties af te komen. Daar staat onder andere op dat het zich niet meer moet bemoeien met de oorlog in Syrië en de ontwikkeling van langeafstandsraketten moet staken.

Meer over